Start van het stuifmeelseizoen 2020: de eerste stuifmeelkorrels van els en hazelaar zijn gemeten in de buitenlucht

Gepubliceerd op: 
dinsdag, 14 januari 2020
Last updated on 6-9-2022 by Cassandre Dugailliez

Het nationale aerobiologisch surveillancenetwerk van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan met de dagelijkse meting van stuifmeelkorrels van els en hazelaar in de lucht.

De verspreiding van het stuifmeel is afhankelijk van het weer

Op dit moment zijn de katjes van de els en de hazelaar rijp en geven ze kleine hoeveelheden stuifmeel vrij in de lucht.

Het stuifmeel van deze bomen is klaar om te worden verspreid. Bij gunstige weersomstandigheden kunnen de stuifmeelconcentraties snel toenemen. Dit was vooral dit weekend het geval, toen op zaterdag een eerste stuifmeelpiek werd waargenomen”, legt Marijke Hendrickx, wetenschappelijk medewerker van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano, uit. “Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de stuifmeelconcentraties zullen worden gehandhaafd of verder zullen toenemen”, zegt Marijke Hendrickx. “De regen slaat het stuifmeel neer op de grond en dat leidt tot een daling van de stuifmeelconcentraties in de lucht.”

Vroeg en intensief stuifmeelseizoen?

Uit metingen sinds 1982 blijkt dat het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar gemiddeld eind januari begint. Het stuifmeelseizoen begint daarom dit jaar ongeveer 15 dagen eerder dan gebruikelijk. De milde temperaturen van de laatste maanden bevorderen en versnellen de bloei van deze bomen.

Hoewel de geproduceerde hoeveelheden stuifmeel in de loop der jaren zijn toegenomen, is het onmogelijk te voorspellen of het seizoen 2020 van de els en de hazelaar net zo intens zal zijn als het seizoen 2019. We mogen niet vergeten dat er vorig jaar 2 absolute records werden opgetekend. Voor de hazelaar waren de seizoenshoeveelheden veel hoger dan die van 2018 (dat was al een recordjaar sinds het begin van de metingen). In principe hebben deze bomen één tot meerdere jaren „rust” nodig voordat ze dergelijke stuifmeelhoeveelheden kunnen reproduceren. Het tweede record is dat van de els, waarvoor de seizoenshoeveelheden in 2019 ook het hoogste waren sinds het begin van de metingen.

Wat doet u in geval van symptomen?

Een stuifmeelallergie is een chronische ziekte waarbij de diagnose moet gesteld worden door een arts.

De typische klinische symptomen van een pollen- en stuifmeelallergie zijn:

  • prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen
  • niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus
  • verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel

De symptomen zijn makkelijk te verwarren met deze van andere aandoeningen (zoals een verkoudheid) en het fenomeen kan complex worden in geval van polyallergieën of kruisallergieën.

Hoe kunt u ongemakken beperken?

  • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts
  • Reinig uw neus met fysiologisch water
  • Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht
  • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
  • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
  • Gebruik papieren zakdoeken en werp ze weg na elk gebruik
  • Droog de was niet buiten
  • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
  • Vermijd het gebruik van irriterende of allergene factoren in uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
  • Een verblijf aan de kust wordt aanbevolen aan mensen met een stuifmeelallergie, aangezien de hoeveelheden stuifmeel in de lucht er in het algemeen lager liggen
  • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en de Twitter-account @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

AirAllergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België

Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Meer informatie op www.airallergy.be, Twitter @AirAllergy, en de mobiele applicatie AirAllergy (Android et iOS).

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL