Welke weg moet het One Health onderzoek van het European Joint Programme in slaan?

Gepubliceerd op: 
maandag, 1 oktober 2018
Last updated on 14-1-2021 by Lieke Vervoort

Sciensano verwelkomt de wetenschappelijke stuurgroep van het One Health EJP om het One Health onderzoek in Europa te bespreken en te beoordelen. Het EJP is een H2020 project dat in januari 2018 startte en 5 jaar duurt.

Een bijeenkomst om toekomstige onderzoeksthema’s te selecteren en lopend One Health-onderzoek te evalueren

Op 2 oktober 2018 komt de wetenschappelijke stuurgroep (WSG) van het European Joint Program (EJP) over One Health (OH) samen in de gebouwen van Sciensano. Deze vergadering op hoog niveau verenigt 19 Europese landen om prioritaire onderwerpen voor One Health-onderzoek in Europa te bepalen. Als EJP-adjunct coördinator is Sciensano vereerd om de eerste WSG-bijeenkomst te verwelkomen. „Tijdens deze bijeenkomst komen Europese overheidsorganisaties uit de medische, veterinaire of voedingssector samen, omdat ze met voedselinfecties en AMR te maken hebben. Daarom zien we de One Health EJP als een bevestiging van onze inspanningen om de gezondheid van mens en dier onder één dak samen te brengen. We hopen dat andere instituten dit initiatief zullen volgen, om de One Health-aanpak in Europa echt te versterken”, zegt Hein Imberechts, wetenschapper bij Sciensano en adjunct coördinator van het EJP.

Tijdens deze eerste vergadering selecteert de WSG de onderwerpen voor nieuwe projecten die in januari 2020 van start zullen gaan onder het OneHealth EJP. Ze bespreken ook de voortgang van de 13 onderzoeks- en integratieve projecten die in januari 2018 zijn gestart.

Photo of the One Health European Joint Programme (OHEJP) scientific steering board (SSB)

Het European Joint Program (EJP) One Health verbetert de preventie, opsporing en bestrijding van zoönoses en antimicrobiële resistentie

Het Europees gezamenlijk programma (EJP) voor One Health, is een project van 90 miljoen euro in het kader van Horizon 2020, dat een netwerk van 39 nationale openbare organisaties in 19 lidstaten omvat. Veel van deze organisaties zijn referentiecentra voor infectieziekten bij dieren en mensen.

Het EJP stimuleert kennisuitwisseling om de preventie, detectie en bestrijding van zoönoses en antimicrobiële resistentie te verbeteren. De partners stimuleren hun samenwerking via onderzoeks- en integratieve projecten, geleid door een strategische onderzoeksagenda. Deze agenda is gebaseerd op programma’s die worden ondersteund door de nationale autoriteiten, ECDC en EFSA.

Sciensano draagt als consortiumleider bij aan de One Health EJP-projecten en neemt deel aan 4 projecten

Sciensano heeft de Belgische referentielaboratoria voor de meeste dier- en volksgezondheidskwesties en past daarom perfect in dit One Health-netwerk. Onze onderzoekers die één consortium leiden (Metastava) en deelnemen aan vier andere projecten (Cohesive, Nova, Orion en Tox-detect) maken deze One Health-benadering dus zeer realistisch en voegen aan de samenwerking van partners toe door de grenzen van dier-, volks- en milieugezondheid te overschrijden.

Meer informatie over het OneHealth EJP en de samenstellende projecten staan op www.OneHealthEJP.eu.

QR code

QR code for this page URL