BAHCI - Een gezondheidsclaim als informatie brengen: “De gevolgen meten van gezondheidsdata voor de gezondheidsresultaten van Europese burgers”

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
augustus 1, 2018
-
juli 31, 2020

In het kort

In heel Europa zijn er grote verschillen in gezondheid en welzijn. De maatschappelijke last van deze ongelijkheden op gezondheidsgebied is hoog en het gebruik van bewijsmateriaal om betere resultaten te bereiken, is een prioriteit. In dit project wordt onderzocht hoe gezondheidsdata in bevolkingsregisters, administratieve registers, vitale statistieken en wetenschappelijke tijdschriften door beleidsmakers, zorgverleners en community managers worden gebruikt voor besluitvorming.

Projectbeschrijving

Er is nu een momentum voor een krachtigere gezondheidsinformatiestrategie in alle Europese landen. Het BAHCI-project houdt zich bezig met het gebruik van gezondheidsdata en bewijsmateriaal door belangrijke besluitvormers, met aandacht voor het vertalen van kennis en de bijbehorende gezondheidsresultaten.

Een essentieel element van het BAHCI-project is de ontwikkeling van de Health Information (HI)-Impact Index om de beschikbaarheid, de verspreiding en het gebruik van evidence based data op een lijst van 30 tot 40 punten te monitoren. Dit instrument zal voortbouwen op de resultaten van een brede DELPHI-raadpleging onder Europese specialisten van volksgezondheid en beleidsmakers.

Een DELPHI is een iteratief consensusproces. Deelnemers geven commentaar op een reeks vragen, die in de loop van verschillende rondes worden verfijnd door prioriteitsranglijsten, waarbij rekening wordt gehouden met de antwoorden van anderen in het panel. Het doel van deze oefening is een kernlijst van criteria op te stellen die het volgende weergeven:

  1. Gezondheidsinformatie en kwaliteit van bewijsmateriaal;
  2. Responsiviteit van het gezondheidsinformatiesysteem;
  3. Betrokkenheid van belanghebbenden en het gebruik van bewijsmateriaal in gezondheidsbeleid en de praktijk;
  4. Integratie van gezondheidskennis in het maatschappelijk middenveld en tussen sectoren.

Na de proeffase zou de HI-Impact Index kunnen worden gebruikt door de Europese volksgezondheidsinstanties om de gezondheids- en maatschappelijke gevolgen te beoordelen van hun producten en diensten in totaal of in specifieke gezondheidsdomeinen (zoals gezondheid van moeder en kind, blessurepreventie of surveillance van chronische ziekten). In een tweede fase zullen we associaties testen met openbaar beschikbare indicatoren voor gezondheidsuitkomsten.

Dit onderzoek draagt bij tot bredere doelen van een beter presterend gezondheidssysteem en efficiëntere gezondheidsinterventies op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Resultaten

IANPHI (Internationale Vereniging Van Volksgezondheidsinstituten) — Recognition of success 2020 award

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL