Best-ReMaP - Joint Action voor de implementatie van gevalideerde beste praktijken in voeding in Europa

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
oktober 1, 2020
-
september 30, 2023

In het kort

De belangrijkste focus van de Best-ReMaP Joint Action is het aanpassen, repliceren en implementeren van doeltreffende gezondheidsinterventies op basis van bewezen praktijken op het gebied van wijziging van de samenstelling van voedingsmiddelen, framing van voedselmarketing en overheidsaanbestedingen voor gezonde voeding in openbare ruimten. Dit zal bijdragen tot een groter aanbod van gezondere keuzes van bewerkte voedingsmiddelen (minder zout, suiker en vet in de bewerkte voedingsmiddelen) die beschikbaar zijn in de Europese (super)markten.

Projectbeschrijving

De Joint Action voert een Europees gestandaardiseerd monitoringsysteem in voor de wijziging van de samenstelling van bewerkt voedsel voor landen met en zonder bestaande systemen. Het werk aan het monitoringsysteem voor initiatieven tot wijziging van de productsamenstelling is gebaseerd op het resultaat van de European Joint Action on Nutrition and Physical Activity (JANPA) en de EUREMO-studie over de Europese monitoring van nieuwe productsamenstellingen, en op ervaringen van landen die het monitoringsysteem al hebben ingevoerd, zoals België. 

Sciensano draagt bij aan vergelijkingen tussen verschillende benaderingen van monitoring, met als doel de efficiëntie en duurzaamheid van de monitoringinspanningen in de Europese lidstaten te verbeteren. De Joint Action streeft ook naar een geharmoniseerde Europese aanpak om ongezonde (digitale) voedselreclame voor kinderen en adolescenten terug te dringen en om reeds ontwikkelde instrumenten te gebruiken voor geharmoniseerde monitoring van (digitale) marketing.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL