COVICO - Longitudinale follow-up van immuniteit tegen SARS-CoV-2 bij populaties met immunodeficiëntie in België

Last updated on 4-11-2024 by Lieke Vervoort
Projectduur:
januari 1, 2023
-
december 31, 2026

In het kort


Er blijven nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus opduiken. Ze lijken steeds beter in het ontwijken van immuniteit opgebouwd tijdens eerdere infecties en vaccinaties. Bovendien neemt de verworven immuunbescherming na verloop van tijd af, waardoor extra boostervaccinaties nodig zijn, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. In deze studie gaan we drie keer per jaar de specifieke immuniteit voor SARS-CoV-2 bekijken in de loop van de komende 4 jaar, ook tijdens toekomstige vaccinatiecampagnes.
 

Projectbeschrijving

In samenwerking met verschillende Belgische universiteiten, ziekenhuizen en instituten heeft Sciensano een consortium opgericht om de organisatie van studies over COVID-19-vaccinatie te vergemakkelijken en te stroomlijnen, voornamelijk bij populaties met immunodeficiëntie, zoals ontvangers van long- en niertransplantaties en hemodialysepatiënten. Bijkomende vaccinatiecycli zijn gerechtvaardigd, want er duiken voortdurend nieuwe zorgwekkende varianten op, die steeds beter immuunresponsen na infectie en vaccinatie weten te omzeilen. Bovendien neemt de immuniteit na verloop van tijd af. Dat geldt vooral voor populaties met immunodeficiëntie. In de huidige studie gaan we de komende vier jaar de specifieke immuniteit voor SARS-CoV-2 blijven controleren bij gezonde populaties en populaties met immunodeficiëntie, onder meer tijdens verschillende toekomstige vaccinatiecampagnes.

Er wordt gedurende vier jaar een niet-commerciële academische prospectieve cohortstudie uitgevoerd in meerdere centra, bij populaties met immunodeficiëntie en bij gezonde volwassenen. De gezonde personen werden gerekruteerd uit de eerder georganiseerde studies PICOV-VAC (personeelsleden van woonzorgcentra) en REDU-VAC (actieve bevolking). De deelnemers met immunodeficiëntie werden gerekruteerd uit de eerder samengestelde cohorten van PICOV-VAC (bewoners van woonzorgcentra), Lung-VAC (ontvangers van een longtransplantatie) en Nephro-VAC (ontvangers van een niertransplantatie en hemodialysepatiënten). Bij de deelnemers wordt drie keer per jaar een monster afgenomen, ongeacht de vaccinaties die ze toegediend krijgen via de reguliere kanalen, los van de studie.

De studie wil vooral de immuunrespons in de loop van de tijd controleren bij deze populaties. Het primaire doel is het beoordelen van de hoeveelheden bindende en neutraliserende antilichamen tegen de epidemiologisch predominante zorgwekkende varianten en de veldstam van SARS-CoV-2 (Wuhan-stam). Zo kunnen we bepalen in welke mate extra boosterdosissen al dan niet tot meer (bindende) en/of betere (neutraliserende) antilichamen kunnen leiden tegen verschillende varianten, in vergelijking met de piekresponsen die bereikt werden na eerdere vaccinatiedosissen. Verder kunnen we het afnemen van deze responsen na winterperiodes bestuderen. 

Partners

Mathieu Verbrugghe
Nele Van Loon
Stanislas Goriely
Alain Le Moine
Kevin Ariën
Arnaud Marchant
Pieter Pannus
Delphine Kemlin
Nicolas Gemander
Isabelle Etienne

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL