METALFOOD@ - Metaalonzuiverheden in levensmiddelenadditieven en hun bijdrage aan de blootstelling aan metalen via de voeding in België

Last updated on 31-5-2024 by Rachel Simoni
Projectduur:
januari 1, 2024
-
juni 30, 2026

In het kort


Het is algemeen bekend dat voedsel zware metalen bevat, maar het is minder bekend hoeveel van deze metalen aanwezig zijn in levensmiddelenadditieven en hoe dit onze gezondheid kan beïnvloeden. In deze studie kwantificeren we het gehalte van lood, cadmium, arseen en kwik in levensmiddelenadditieven die op grote schaal aanwezig zijn in voeding op de Belgische markt. We bepalen ook de dagelijkse blootstelling aan deze metalen door de inname van levensmiddelenadditieven en gaan na of dit een risico vormt voor de menselijke gezondheid.
 

Projectbeschrijving

Het Metalfood@-project heeft drie wetenschappelijke doelstellingen: 

  1. kwantificeren van de verontreiniging door lood (Pb), cadmium (Cd), arseen (As) en kwik (Hg) in geselecteerde levensmiddelenadditieven,
  2. bepalen van de blootstelling aan deze metalen via de voeding door inname van levensmiddelenadditieven, 
  3. voor deze metalen een risicobeoordeling uitvoeren voor de Belgische bevolking.

Om deze doelstellingen te bereiken, focussen we op een selectie van 12 soorten levensmiddelenadditieven, geselecteerd aan de hand van een prioriteitenschema dat rekening houdt met:

  • hun samenstelling
  • hun gerelateerde gevoeligheid voor metaalonzuiverheden,
  • hun aanwezigheid in voeding op de Belgische markt, 
  • de consumptie ervan door de Belgische bevolking. 

De concentratie van Pb, Cd, As en Hg wordt in deze levensmiddelenadditieven bepaald met inductief gekoppelde plasma-massaspectrometrie (ICP-MS) en directe kwik analyse.

Om de bijdrage van levensmiddelenadditieven aan de totale metaalblootstelling via de voeding in België te bepalen, selecteren we voedingsmiddelen, opnieuw op basis van een prioriteitenschema.
We analyseren  

  • voedingsmiddelen die een levensmiddelenadditief met een hoog gehalte aan metaalverontreinigingen bevatten,
  • of meerdere additieven die metaalverontreinigingen bevatten, 

als individuele monsters, terwijl andere voedingsmiddelen (bv. ruwe grondstoffen) worden geanalyseerd als samengestelde monsters.

Tot slot evalueren we de blootstelling aan metalen op basis van het gebruik van levensmiddelenadditieven door de gegevens over de aanwezigheid van metaalverontreinigingen in levensmiddelenadditieven te combineren met de ramingen van de EFSA over de blootstelling van de Belgische bevolking aan levensmiddelenadditieven, en door de gegevens over de aanwezigheid van metalen in levensmiddelen (met en zonder toegevoegde levensmiddelenadditieven) te koppelen aan de consumptiegegevens van de meest recente Belgische voedselconsumptiepeiling
We bepalen gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de blootstelling aan elk van de geselecteerde metalen via de voeding, rekening houdend met levensmiddelenadditieven, door de ramingen van de blootstelling via de voeding te vergelijken met geschikte, op de gezondheid gebaseerde richtwaarden of referentiepunten.

De verkregen resultaten en kennis zullen worden vertaald in peer-reviewed en vulgariserende publicaties en in aanbevelingen met betrekking tot de analysemethodologie voor het analyseren van metalen in levensmiddelenadditieven, door de EU-specificatiegrenzen voor metalen in levensmiddelenadditieven te wijzigen, en de blootstelling van de Belgische bevolking aan de geselecteerde metalen via de voeding.

 

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL