FEMINA - Veiligheidsbeoordeling van producten voor de intieme hygiëne van vrouwen

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
oktober 1, 2018
-
september 30, 2024

In het kort

Producten voor de intieme hygiëne van vrouwen omvatten een breed gamma van verbruiksproducten, allen bedoeld om in contact te komen met de vrouwelijke intieme omgeving. Producten zoals tampons, maandverbanden en menstruatiecups worden het meest gebruikt. Later worden Kegel-trainingsapparaten gebruikt, gewichten met silicone bekleding die inwendig worden ingebracht om de bekkenbodemspier te trainen. Producten voor de intieme hygiëne van vrouwen zijn momenteel in Europa niet onderworpen aan speciale veiligheidsmaatregelen die door de EU-regelgeving worden opgelegd. We evalueren momenteel of uit deze producten gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gebruikers.

Projectbeschrijving

Hoewel producten voor de intieme hygiëne van vrouwen op grote schaal worden gebruikt en direct in contact komen met inwendige lichaamsdelen, bestaat er momenteel geen specifieke wetgeving in de EU die hun veiligheid bepaalt. Het is nochtans bekend dat uit de polymeermaterialen waarmee deze producten voor de intieme hygiëne van vrouwen worden vervaardigd, gevaarlijke chemische stoffen kunnen uitlogen. Daarom is informatie over de aard en de hoeveelheid uitloogbare chemicaliën in combinatie met hun toxicologische profiel van essentieel belang om een goede veiligheidsbeoordeling van producten voor de intieme hygiëne van vrouwen te kunnen uitvoeren, vooral omdat er niet alleen uitwendig (bijv. maandverbanden, inlegkruisjes) maar ook direct inwendig (bijv. tampons, menstruatiecups) contact is met de vrouwelijke genitaliën.

In dit onderzoeksproject wordt een generieke strategie ontwikkeld om mogelijke gezondheidsrisico’s in verband met het gebruik van producten voor de intieme hygiëne van vrouwen te karakteriseren. Hiervoor worden nieuwe analytische hulpmiddelen ontwikkeld die de uitloogbare chemicaliën van producten voor de intieme hygiëne van vrouwen identificeren en kwantificeren. Daarna worden met de grootste zorg voor de menselijke gezondheid uitloogbare verbindingen geselecteerd met behulp van in silico-instrumenten voor toxiciteitsvoorspelling in combinatie met beschikbare toxicologische informatie uit beschikbare literatuur en databases.

Stoffen met hoge prioriteit zullen verder worden onderzocht op hun biocompatibiliteit en hun potentiële genotoxische en endocriene verstorende eigenschappen met behulp van gevalideerde methodologieën in chemico, in silico en in vitro om onnodige dierproeven te vermijden.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Apr. Quinten Marcelis – In Vitro Toxicology and Dermato-cosmetology (IVTD) – VUB
Prof. Tamara Vanhaecke - In Vitro Toxicology and Dermato-cosmetology (IVTD) - VUB

QR code

QR code for this page URL