Katanga - Vervaardiging en gebruik van ambachtelijk kookgerei, een belangrijke blootstellingsroute voor lood (Pb) in de voormalige provincie Katanga (Congo)

Last updated on 29-8-2023 by Lieke Vervoort
Projectduur:
maart 23, 2020
-
Project with no end date

In het kort

Nu er minder lood wordt gebruikt in benzine, verf, leidingen en soldeersel, is het loodgehalte in het bloed aanzienlijk gedaald. Toch zijn er nog steeds belangrijke bronnen van blootstelling aan lood, vooral in ontwikkelingslanden. Talrijke recente rapporten melden nog steeds wijdverspreide hoge loodgehaltes in het bloed in landen met lage en gemiddelde inkomens. Kinderen blijven daarbij de meest kwetsbare groep. Deze studie onderzoekt de blootstelling aan lood en andere spoorelementen bij ambachtswerkers en hun gezinnen, die betrokken zijn bij de productie van kookgerei uit metaalschroot. 

Projectbeschrijving

De afgelopen jaren is de ambachtelijke productie van kookgerei toegenomen in ontwikkelingslanden. Daarbij worden ambachtswerkers en de plaatselijke gemeenschappen blootgesteld aan mogelijk toxische concentraties van spoorelementen. In dit project bestudeerden we zowel de gevaren van het gebruik van dat kookgerei als van de blootstelling tijdens de productie

We bezochten zes informele gieterijen die kookgerei produceren met gerecycleerd metaalschroot in twee wijken van Lubumbashi, de hoofdstad van de voormalige provincie Katanga in de Democratische Republiek Congo (DRC). We kochten in totaal negen monsters kookgerei van deze gieterijen. Bovendien verzamelden we metaalstof afkomstig van het vijlen van keukengerei, een monster van het metaal waarmee onvolmaaktheden in bepaalde pannen worden verzegeld en een monster van het smeedbare metaal waarmee gaten in kookgerei worden gevuld. 

Uit de resultaten blijkt een hoge mate van migratie van lood (Pb) en andere metalen in levensmiddelen en levensmiddelensimulanten. We stelden ook blootstelling aan metaal vast via biomonitoring bij ambachtswerkers die dergelijk kookgerei maken, in vergelijking met positieve en negatieve controles. De resultaten tonen substantiële blootstelling aan lood (Pb) en verschillende spoorelementen aan.
 

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Erik Smolders
Carsi Kuhangana Trésor

Financierder

QR code

QR code for this page URL