In het kort
Een voedselaanbod van energierijke producten met hoge gehalten aan zout, verzadigde vetten en toegevoegde suikers in grote porties is een belangrijke oorzaak van obesitas en chronische ziekte. De sterk bewerkte voedingsproducten die door grote voedingsbedrijven worden geproduceerd, zijn primaire oorzaken van de toenemende consumptie van deze schadelijke voedingsstoffen. Het volgen van de voedingskwaliteit van producten op de markt is noodzakelijk om regeringen en de industrie te ondersteunen in de ontwikkeling en uitvoering van strategieën om voedingsgerelateerde chronische ziekten te beteugelen via een gezonder nationaal voedselaanbod.
Projectbeschrijving
In de voorgestelde aanpak van deze monitoring wordt ernaar gestreefd om hoofdzakelijk de energiedichtheid, de totale suikers, het zout, de verzadigde vetten, transvetten en de portiegroottes van verpakt voedsel te beoordelen dat in de vijf grootste warenhuisketens van België wordt verkocht. Dergelijke monitoringsystemen zijn al in verschillende hoog- en middeninkomenslanden in voege, en de trends overtime have been valuable in informing policy approaches.
The purpose of collecting such data on the nutritional quality of food products available is to provide information to support governments and the industry to develop and enact strategies to curb diet‐related chronic diseases through an improving healthiness of the national food supply. De monitoring van de Belgische voedselvoorziening gebruikt verschillende methoden voor de verzameling van gegevens (d.w.z. foto’s en handmatige gegevensinvoer, gegevensoverdracht door detailhandelaars en web scraping waar mogelijk).
Hoofddoel
Betrouwbare en vergelijkbare gegevens verzamelen over de gezondheid van het voedselaanbod in België. De grootste aandacht gaat naar de voedingskwaliteit van voedingsproducten op de Belgische markt, met name producten die in warenhuizen worden verkocht.
Secundaire doelen
Deze gegevensverzameling draagt bij aan andere beleidsdoelen en onderzoeksvragen:
- omvang en aard van voedings- en gezondheidsclaims voor gezondere en minder gezonde voedingsproducten;
- omvang en aard van voedingsreclame voor kinderen voor gezondere en minder gezonde voedingsproducten;
- onderzoek naar de mogelijke impact van de Nutri-Score-regeling voor voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking op de wijziging van de samenstelling van voedingsmiddelen.