NUTRITRACK - Voedselmonitoringsysteem om de voedingskwaliteit van voedingsproducten op de Belgische markt te volgen

Last updated on 16-4-2024 by Lieke Vervoort
Projectduur:
oktober 1, 2018
-
Project with no end date

In het kort

Een voedselaanbod van energierijke producten met hoge gehalten aan zout, verzadigde vetten en toegevoegde suikers in grote porties is een belangrijke oorzaak van obesitas en chronische ziekte. De sterk bewerkte voedingsproducten die door grote voedingsbedrijven worden geproduceerd, zijn primaire oorzaken van de toenemende consumptie van deze schadelijke voedingsstoffen. Het volgen van de voedingskwaliteit van producten op de markt is noodzakelijk om regeringen en de industrie te ondersteunen in de ontwikkeling en uitvoering van strategieën om voedingsgerelateerde chronische ziekten te beteugelen via een gezonder nationaal voedselaanbod.

Projectbeschrijving

In de voorgestelde aanpak van deze monitoring wordt ernaar gestreefd om hoofdzakelijk de energiedichtheid, de totale suikers, het zout, de verzadigde vetten, transvetten en de portiegroottes van verpakt voedsel te beoordelen dat in de vijf grootste warenhuisketens van België wordt verkocht. Dergelijke monitoringsystemen zijn al in verschillende hoog- en middeninkomenslanden in voege, en de trends overtime have been valuable in informing policy approaches

Het doel van het verzamelen van dergelijke gegevens over de voedingskwaliteit van de beschikbare voedselproducten is het verschaffen van informatie om overheden en de industrie te ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van strategieën om voedingsgerelateerde chronische ziekten in te dijken door een gezondere nationale voedselvoorziening. De monitoring van de Belgische voedselvoorziening gebruikt verschillende methoden voor de verzameling van gegevens (d.w.z. foto’s en handmatige gegevensinvoer, gegevensoverdracht door detailhandelaars en web scraping waar mogelijk). 

Hoofddoel

Betrouwbare en vergelijkbare gegevens verzamelen over de gezondheid van het voedselaanbod in België. De grootste aandacht gaat naar de voedingskwaliteit van voedingsproducten op de Belgische markt, met name producten die in warenhuizen worden verkocht.

Secundaire doelen

Deze gegevensverzameling draagt bij aan andere beleidsdoelen en onderzoeksvragen:

  • omvang en aard van voedings- en gezondheidsclaims voor gezondere en minder gezonde voedingsproducten;
  • omvang en aard van voedingsreclame voor kinderen voor gezondere en minder gezonde voedingsproducten;
  • onderzoek naar de mogelijke impact van de Nutri-Score-regeling voor voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking op de wijziging van de samenstelling van voedingsmiddelen.
     

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

QR code

QR code for this page URL