Granen en graanproducten

Last updated on 8-8-2025 by Laïla Boulbayem

Waarom bestuderen we het voedingspatroon van de bevolking?

  • Onze voeding heeft een directe invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Door de voedingspatronen van de bevolking te bestuderen (Welke voedingsmiddelen worden gegeten? Hoe vaak? En door wie?) kunnen we verbeterpunten identificeren en weloverwogen beslissingen nemen om gezondere eetgewoonten te bevorderen. Deze kennis helpt bij het verminderen van het risico op voedingsgerelateerde ziekten en draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde, duurzame voedselsystemen.
  • Deze pagina beschrijft de algemene consumptie van granen en graanproducten. Meer informatie over de vergelijking van de gebruikelijke inname van granen met de voedingsaanbevelingen vindt u hier.   

 

Hoe hebben we de consumptie van granen en graanproducten in het voedingspatroon bestudeerd?

  • De consumptie van granen en graanproducten werd berekend op basis van gegevens van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen en dit zowel voor de gehele populatie als per bevolkingsgroep. Getrainde interviewers registreerden, op twee niet-opeenvolgende dagen, alle voedingsmiddelen en dranken die de deelnemers de dag voordien hadden geconsumeerd met behulp van een gespecialiseerd computerprogramma (GloboDiet®). 
  • De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten  (in gram per dag) werd berekend op basis van de gemiddelde consumptie over de twee 24-uursvoedingsnavragen van elke deelnemer en afzonderlijk bepaald voor het totaal en per subcategorie. Aangezien de gemiddelde verdelingen scheef zijn, moeten vergelijkingen tussen subgroepen van de populatie met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.
  • De gedetailleerde methodologie is hier te vinden.

 

Wat omvat de groep ‘granen en graanproducten’?

  • Deze groep omvat de volgende subcategorieën: 
    • Pasta, rijst en andere granen zoals couscous en quinoa;
    • Brood, broodjes, sandwiches, pitabrood, enz.;
    • Beschuiten, toasten en crackers;
    • Ontbijtgranen;
    • Deeg, bloem, havermout, zemelen, bakmixen, enz.

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten in de bevolking van 3 jaar en ouder is 175 g per dag
Mannen consumeren gemiddeld meer granen en graanproducten (199 g per dag) dan vrouwen (151 g per dag)
Oudere volwassenen hebben een lagere gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (139 g per dag) dan adolescenten en volwassenen
De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten bedraagt 180 g per dag in Vlaanderen en 160 g per dag in Wallonië
De meeste geconsumeerde granen en graanproducten zijn brood (92 g per dag), evenals pasta, rijst en andere granen zoals couscous en quinoa (65 g per dag)

Volgens geslacht

Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Subcategorie ‘Deeg en bloem’ omvat deeg, bloem, havermout, zemelen, bakmixen, enz.
  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten in de bevolking van 3 jaar en ouder is 175 g/dag, waarvan 92 g/dag brood, 65 g/dag pasta, rijst en andere granen zoals couscous en quinoa, 10 g/dag deeg en bloem, 6 g/dag ontbijtgranen en 2 g/dag beschuiten, toasten en crackers.
  • Mannen consumeren 199 g granen en graanproducten per dag, waaronder 105 g brood per dag, 74 g pasta, rijst en andere granen zoals couscous of quinoa, 11 g deeg en bloem per dag, 7 g ontbijtgranen per dag en 1 g beschuiten, toasts en crackers per dag.
  • Vrouwen consumeren 151 g granen en graanproducten per dag, waaronder 78 g brood per dag, 56 g pasta, rijst en andere granen zoals couscous en quinoa, 10 g deeg en bloem per dag, 6 g ontbijtgranen per dag en 2 g beschuiten, toasts en crackers per dag.

 

Volgens leeftijd

Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Subcategorie ‘Deeg en bloem’ omvat deeg, bloem, havermout, zemelen, bakmixen, enz.
  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten is 146 g/dag bij kinderen van 3-9 jaar. Het neemt toe bij adolescenten (195 g/dag) en jonge volwassenen (207 g/dag) en neemt vervolgens af bij volwassenen van middelbare leeftijd (175 g/dag) en oudere volwassenen (139 g/dag).

  • De gemiddelde broodconsumptie verschilt weinig tussen de leeftijdsgroepen, van  73 g/dag bij kinderen tot 99 g/dag bij oudere volwassenen (65+ jaar).

  • De gemiddelde consumptie van pasta, rijst en andere granen is lager bij oudere volwassenen (65+ jaar) (31 g/dag) dan bij adolescenten (84 g/dag) en volwassenen van 18-39 jaar (87 g/dag) en 40-64 jaar (67 g/dag).

  • Kinderen en adolescenten eten gemiddeld respectievelijk 12 g en 11 g ontbijtgranen per dag, terwijl volwassenen van 40-64 jaar 5 g ontbijtgranen per dag eten en oudere volwassenen(65+ jaar) 2 g ontbijtgranen per dag. 

Volgens opleidingsniveau

Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Subcategorie ‘Deeg en bloem’ omvat deeg, bloem, havermout, zemelen, bakmixen, enz.
  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten is 169 g/dag bij personen met een laag opleidingsniveau, 174 g/dag bij personen met een gemiddeld opleidingsniveau en 188 g/dag bij personen met een hoog opleidingsniveau.

  • De gemiddelde consumptie van brood is vergelijkbaar over de verschillende opleidingsniveaus: 92 g/dag bij personen met een laag opleidingsniveau, 94 g/dag bij personen met een gemiddeld opleidingsniveau en 90 g/dag bij personen met een hoog opleidingsniveau.

  • De gemiddelde consumptie van pasta, rijst en andere granen is 60 g/dag bij personen met een laag opleidingsniveau, 64 g/dag bij personen met een gemiddeld opleidingsniveau en 75 g/dag bij personen met een hoog opleidingsniveau.

Volgens regio

Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten bedraagt 180 g/dag in Vlaanderen en 160 g/dag in Wallonië.
  • De gemiddelde consumptie van brood is hoger in Vlaanderen (101 g/dag) dan in Wallonië (78 g/dag).   

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Voedselconsumptie: Granen en graanproducten, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie/granen-en-graanproducten

Meer resultaten

Bekijk onze gegevens per regio, geslacht en andere variabelen op ons interactieve dashboard EatMoveStats waarmee u eenvoudig gegevens kunt exporteren.

 

QR code

QR code for this page URL