BELANGRIJKSTE RESULTATEN
Volgens geslacht
Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023
- Subcategorie ‘Deeg en bloem’ omvat deeg, bloem, havermout, zemelen, bakmixen, enz.
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten in de bevolking van 3 jaar en ouder is 175 g/dag, waarvan 92 g/dag brood, 65 g/dag pasta, rijst en andere granen zoals couscous en quinoa, 10 g/dag deeg en bloem, 6 g/dag ontbijtgranen en 2 g/dag beschuiten, toasten en crackers.
- Mannen consumeren 199 g granen en graanproducten per dag, waaronder 105 g brood per dag, 74 g pasta, rijst en andere granen zoals couscous of quinoa, 11 g deeg en bloem per dag, 7 g ontbijtgranen per dag en 1 g beschuiten, toasts en crackers per dag.
- Vrouwen consumeren 151 g granen en graanproducten per dag, waaronder 78 g brood per dag, 56 g pasta, rijst en andere granen zoals couscous en quinoa, 10 g deeg en bloem per dag, 6 g ontbijtgranen per dag en 2 g beschuiten, toasts en crackers per dag.
Volgens leeftijd
Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023
- Subcategorie ‘Deeg en bloem’ omvat deeg, bloem, havermout, zemelen, bakmixen, enz.
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
-
De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten is 146 g/dag bij kinderen van 3-9 jaar. Het neemt toe bij adolescenten (195 g/dag) en jonge volwassenen (207 g/dag) en neemt vervolgens af bij volwassenen van middelbare leeftijd (175 g/dag) en oudere volwassenen (139 g/dag).
-
De gemiddelde broodconsumptie verschilt weinig tussen de leeftijdsgroepen, van 73 g/dag bij kinderen tot 99 g/dag bij oudere volwassenen (65+ jaar).
-
De gemiddelde consumptie van pasta, rijst en andere granen is lager bij oudere volwassenen (65+ jaar) (31 g/dag) dan bij adolescenten (84 g/dag) en volwassenen van 18-39 jaar (87 g/dag) en 40-64 jaar (67 g/dag).
-
Kinderen en adolescenten eten gemiddeld respectievelijk 12 g en 11 g ontbijtgranen per dag, terwijl volwassenen van 40-64 jaar 5 g ontbijtgranen per dag eten en oudere volwassenen(65+ jaar) 2 g ontbijtgranen per dag.
Volgens opleidingsniveau
Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Subcategorie ‘Deeg en bloem’ omvat deeg, bloem, havermout, zemelen, bakmixen, enz.
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
-
De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten is 169 g/dag bij personen met een laag opleidingsniveau, 174 g/dag bij personen met een gemiddeld opleidingsniveau en 188 g/dag bij personen met een hoog opleidingsniveau.
-
De gemiddelde consumptie van brood is vergelijkbaar over de verschillende opleidingsniveaus: 92 g/dag bij personen met een laag opleidingsniveau, 94 g/dag bij personen met een gemiddeld opleidingsniveau en 90 g/dag bij personen met een hoog opleidingsniveau.
-
De gemiddelde consumptie van pasta, rijst en andere granen is 60 g/dag bij personen met een laag opleidingsniveau, 64 g/dag bij personen met een gemiddeld opleidingsniveau en 75 g/dag bij personen met een hoog opleidingsniveau.
Volgens regio
Gemiddelde consumptie van granen en graanproducten (g/dag) bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
- De gemiddelde consumptie van granen en graanproducten bedraagt 180 g/dag in Vlaanderen en 160 g/dag in Wallonië.
- De gemiddelde consumptie van brood is hoger in Vlaanderen (101 g/dag) dan in Wallonië (78 g/dag).
Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Voedselconsumptie: Granen en graanproducten, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie/granen-en-graanproducten
