Groenten

Last updated on 8-8-2025 by Laïla Boulbayem

Waarom bestuderen we het voedingspatroon van de bevolking?

  • Onze voeding heeft een directe invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Door de voedingspatronen van de bevolking te bestuderen (Welke voedingsmiddelen worden gegeten? Hoe vaak? En door wie?) kunnen we verbeterpunten identificeren en weloverwogen beslissingen nemen om gezondere eetgewoonten te bevorderen. Deze kennis helpt bij het verminderen van het risico op voedingsgerelateerde ziekten en draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde, duurzame voedselsystemen.
  • Deze pagina beschrijft de algemene consumptie van groenten, ongeacht hun conservering en bereidingswijze. Meer informatie over de vergelijking van de gebruikelijke inname van ‘groenten’ met de voedingsaanbevelingen vindt u hier.

 

Hoe hebben we de consumptie van groenten in het voedingspatroon bestudeerd?

  • De consumptie van groenten werd berekend op basis van gegevens van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen en dit zowel voor de gehele populatie als per bevolkingsgroep. Getrainde interviewers registreerden, op twee niet-opeenvolgende dagen, alle voedingsmiddelen en dranken die de deelnemers de dag voordien hadden geconsumeerd met behulp van een gespecialiseerd computerprogramma (GloboDiet®). 
  • De gemiddelde consumptie van groenten (in gram per dag) werd berekend op basis van de gemiddelde consumptie over de twee 24-uursvoedingsnavragen van elke deelnemer en afzonderlijk bepaald voor het totaal en per subcategorie. De top-10 van de meest geconsumeerde soorten groenten werd ook afgeleid uit de 24-uursvoedingsnavraag. Aangezien de gemiddelde verdelingen scheef zijn, moeten vergelijkingen tussen subgroepen van de populatie met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.
  • Naast de 24-uursvoedingsnavragen vulden de deelnemers (of de ouders in het geval van kinderen) ook een voedselfrequentievragenlijst in: ze gaven aan hoe vaak ze in de afgelopen 12 maanden een bepaald voedingsmiddel of een bepaalde voedingsgroep hadden geconsumeerd. Op deze pagina presenteren we de frequentie van de consumptie van groenten op basis van de volgende categorieën: ‘nooit’, ‘minder dan eenmaal per week’, ‘eenmaal per week’, ‘2-4 maal per week’, ‘5-6 maal per week’ en ‘eenmaal per dag of meer’.
  • De gedetailleerde methodologie is hier te vinden.

 

Wat omvat de groep ‘groenten’?

  • Deze groep omvat de volgende subcategorieën: 
    • Bladgroenten zoals spinazie, sla, andijvie; 
    • Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, aubergine; 
    • Knol- en wortelgroenten zoals wortel, raap, pastinaak; 
    • Kolen zoals broccoli, bloemkool, witte kool;
    • Paddenstoelen zoals champignons, cantharellen, truffels;
    • Granen en peulgroenten zoals tuinbonen, erwten, maïs;
    • Look, ui, sjalot en prei;
    • Stengel- en spruitgroenten zoals selderij, asperges, venkel, spruiten.
    • Salades en groentemengelingen zoals voorverpakte gesneden groenten, voorverpakte gemengde salades.
  • Merk op dat deze groep ook groenten omvat die worden gegeten in soepen of in bereide gerechten zoals spaghetti, waterzooi, enz.
  • De groep groenten omvat geen groentesappen.

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

De gemiddelde consumptie van groenten is 160 g per dag
63% van de bevolking van 3 jaar en ouder consumeert minstens één keer per dag groenten
Het aandeel van de bevolking dat minstens één keer per dag groenten eet, is hoger bij kinderen van 3 tot 9 jaar (65%), volwassenen van 40 tot 64 jaar (68%) en volwassenen van 65 jaar en ouder (66%) dan bij adolescenten van 10 tot 17 jaar (59%) en volwassenen van 18 tot 39 jaar (57%)
Het percentage van de bevolking dat minstens eenmaal per dag groenten consumeert, stijgt volgens opleidingsniveau van 55% bij mensen met een laag opleidingsniveau tot 65% bij mensen met een gemiddeld opleidingsniveau en 78% bij mensen met een hoog opleidingsniveau
Tomaten, wortels en komkommers zijn de meest geconsumeerde groenten.

Volgens geslacht

Gemiddelde consumptie van groenten (g/dag) bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • De gemiddelde consumptie van groenten in de bevolking van 3 jaar en ouder is 160 g/dag, en is hetzelfde voor mannen en vrouwen. 
  • Mannen consumeren gemiddeld 72 g vruchtgroenten per dag, 20 g bladgroenten en 18 g look, ui, sjalot en prei.
  • Vrouwen consumeren gemiddeld 76 g vruchtgroenten per dag, 18 g bladgroenten en 17 g  look, ui, sjalot en prei.
  • Stengelgroenten (3 g/dag bij mannen, 5 g/dag bij vrouwen), paddenstoelen (3 g/dag bij mannen, 4 g/dag bij vrouwen) en granen en peulgroenten (3 g/dag bij mannen, 3 g/dag bij vrouwen) worden gemiddeld minder geconsumeerd bij zowel mannen als vrouwen. 

 

Frequentie van groenteconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • 63% van de bevolking van 3 jaar en ouder eet minstens één keer per dag groenten. 
  • Meer vrouwen (69%) dan mannen (57%) eten minstens één keer per dag groenten. 

Meest geconsumeerde groenten

Gemiddelde consumptie (g/dag) van de top 10 meest geconsumeerde groenten in de bevolking van 3 jaar en ouder, België: 2022-2023

  • Ongewogen resultaten. 
  • De gemiddelde consumptiewaarden zijn alleen gebaseerd op individuen die aangaven groenten te eten.
  • De meest geconsumeerde groenten in de bevolking van 3 jaar en ouder zijn tomaten (47 g/dag), wortelen (23 g/dag) en komkommers (15 g/dag).  

Volgens leeftijd

Gemiddelde consumptie van groenten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • De gemiddelde consumptie van groenten neemt toe met de leeftijd, van 102 g/dag bij kinderen van 3-9 jaar tot 190 g/dag bij volwassenen van 40-64 jaar. Bij oudere volwassenen van 65 jaar en ouder is de gemiddelde consumptie 168 g/dag. 

  • Vruchtgroenten zijn de meest geconsumeerde groenten bij kinderen en adolescenten, gevolgd door knol- en wortelgroenten  en  look, ui, sjalot en prei. 

  • Bij volwassenen (18 jaar en meer) zijn bladgroenten na de vruchtgroenten de tweede meest geconsumeerde groentesoort, gevolgd door knol- en wortelgroenten en look, ui, sjalot en prei. 

Frequentie van groenteconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • Het aandeel van de bevolking dat minstens één keer per dag groenten eet, is hoger bij kinderen van 3 tot 9 jaar (65%), volwassenen van 40 tot 64 jaar (68%) en volwassenen van 65 jaar en ouder (66%) dan bij adolescenten van 10 tot 17 jaar (59%) en volwassenen van 18 tot 39 jaar (57%). 

Volgens opleidingsniveau

Gemiddelde consumptie van groenten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • De gemiddelde consumptie van groenten neemt toe met het opleidingsniveau: van 150 g/dag bij mensen met een laag opleidingsniveau tot 181 g/dag bij mensen met een hoog opleidingsniveau.
  • De gemiddelde consumptie van vruchtgroenten is hoger onder mensen met een hoog opleidingsniveau, terwijl de gemiddelde consumptie van de andere soorten groenten vergelijkbaar is voor de drie opleidingsniveaus.        

Frequentie van groenteconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Het percentage van de bevolking dat minstens eenmaal per dag groenten consumeert, neemt toe met het opleidingsniveau: van 55% bij mensen met een laag opleidingsniveau tot 65% bij mensen met een gemiddeld opleidingsniveau en 78% bij mensen met een hoog opleidingsniveau.    

Volgens regio

Gemiddelde consumptie van groenten (g/dag) bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde consumptie van groenten 172 g/dag, waarvan 76 g/dag vruchtgroenten, 21 g/dag bladgroenten, 18 g/dag look, ui, sjalot en prei en 18 g/dag wortelgroenten.
  • In Wallonië bedraagt de gemiddelde consumptie van groenten 133 g/dag, waarvan 66 g/dag vruchtgroenten, 17 g/dag bladgroenten, 15 g/dag  look, ui, sjalot en prei  en 13 g/dag wortelgroenten.  

Frequentie van groenteconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.​
  • Het percentage van de bevolking dat minstens één keer per dag groenten consumeert, is vergelijkbaar in Vlaanderen (66%) en Wallonië (63%). 
  • Meer in het algemeen is de consumptiefrequentie van groenten vergelijkbaar in Vlaanderen en Wallonië.  

 

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Voedselconsumptie: Groenten, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie/groenten

QR code

QR code for this page URL