Mazelen is één van de meest besmettelijke infectieziekten met soms ernstige complicaties. Alle Europese landen engageerden zich in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) om mazelen te elimineren.
• De WGO kende België sinds 2020 de status ‘measles eliminated’ toe. Dit betekent niet dat er geen gevallen van mazelen meer voorkomen in België, maar wel dat geen enkele keten van besmettingen langer dan 12 maanden duurde en dat de incidentie van niet-geïmporteerde gevallen laag is (<1/1 miljoen inwoners).
• Er werden 8 gevallen van mazelen gemeld in 2022, waarbij de diagnose voor 6 gevallen in het labo bevestigd werd en 2 personen enkel op basis van symptomen als mogelijk geval geregistreerd werden. De sterke daling van het aantal gevallen die in 2020 ingezet werd, houdt dus aan, ook na het beëindigen van de COVID-19 pandemie. In 2019 werden nog 480 gevallen geregistreerd, waarna dit abrupt daalde naar 48 gevallen in 2020 en 7 gevallen in 2021.
• Van de 8 gevallen, werden twee besmettingen opgelopen in het buitenland (Nigeria en Senegal). De besmetting uit Senegal leidde tot één verdere besmetting in België. De overige gevallen van mazelen waren geïsoleerde gevallen waarvan het niet bekend is waar de besmetting werd opgelopen.
• Voor één van de 8 geregistreerde acute gevallen was een ziekenhuisopname nodig. Er werd helaas ook één ziekenhuisopname gemeld voor een subacute scleroserende panencefalitis bij een kind van 4 jaar. Dit is een zeldzame, laattijdige en fatale complicatie van mazelen. Het kind was geboren in Oekraïne en zou daar op de leeftijd van 6 maanden besmet geraakt zijn met mazelen.
• De documentatie van de vaccinatiestatus blijft problematisch. Slechts voor 3 van de 8 gevallen was de vaccinatiestatus gekend, één van hen was volledig gevaccineerd.
• Mazelen is niet langer een typische kinderziekte: slechts 2 van de 8 gevallen waren jonger dan 10 jaar. De oudere leeftijd van gevallen van mazelen zorgt er ook vaak voor dat de ziekte pas laattijdig herkend wordt.