Acrylamide
Acrylamide
Wat is acrylamide?
De aanwezigheid van de stof in voeding werd in 2002 toevallig ontdekt door Zweedse wetenschappers.
Hoe wordt acrylamide gevormd?
Acrylamide wordt voornamelijk gevormd uit zetmeel en het aminozuur asparagine, stoffen die van nature aanwezig zijn in tal van voedingsmiddelen.
De vorming van acrylamide hangt af van:
- de ingrediënten: producten die suiker bevatten, aardappelen, koekjes enz.
- de bewaringsomstandigheden: koude bevordert de productie van suikers in aardappelen
- de verwerkingsomstandigheden: bereiding op hoge temperatuur: frituren, braden enz.
Het chemische mechanisme aan de oorsprong van het vormingsproces van acrylamide tijdens de bereiding op hoge temperatuur wordt de maillardreactie genoemd. Het is ook deze reactie die gefrituurd voedsel zijn kenmerkende kleur, smaak en consistentie geeft.
Welke voedingsmiddelen bevatten acrylamide?
- frieten
- chips
- kroketten
- gebakken aardappelen
- röstis.
- beschuit
- koekjes
- gebak
- zacht brood (korst), toast, peperkoek
- pizza
- popcorn.
Wat zijn de risico’s van acrylamide voor de gezondheid?
Wat kan er worden gedaan om acrylamide te vermijden?
- breng zoveel mogelijk variatie aan in uw voeding
- eet frieten, chips, koekjes, en drink koffie en koffievervangers met mate
- week uw aardappelen in water alvorens ze te frituren
- laat frieten niet verbranden maar lichtjes goudbruin worden bij een maximale temperatuur van 175 °C
- laat gebakken aardappelen goudbruin maar niet donkerbruin worden
- rooster brood zo licht mogelijk
- bak uw brood, koekjes en pizza’s met een zo licht mogelijke kleuring
- varieer de bereidingswijze: gestoomd, gestoofd, met water enz.
- vermijd roken en passief roken, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen.
- Belgium.be | Tips om acrylamide te verminderen bij het bereiden van voeding door braden of frituren
- Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) | Acrylamide
- European Potato Processors’ Association (EUPPA) | Goodfries.eu