Sciensano & Immuunsysteem

Last updated on 19-2-2019 by Aurélie Felice

Sciensano bestudeert de werking van het immuunsysteem om een beter inzicht te krijgen in de mechanismen van bescherming tegen infectieziekten. We zijn vooral geïnteresseerd in de mechanismen die effectieve vaccinaties tegen infectieziekten induceren. Ons onderzoek is specifiek toegespitst op longziekten, zoals kinkhoest, tuberculose en allergieën.

Gastheer-pathogeenreacties bestuderen

Sciensano werkt aan een beter begrip van de mechanismen die het immuunsysteem gebruikt om het lichaam te beschermen tegen infecties door de tuberculose- en kinkhoestbacil en het rabiësvirus. Door onderzoek naar de interacties gastheer-pathogeen (dat wil zeggen de interacties tussen het immuunsysteem en de besmettelijke agens) helpen we om de diagnostische methoden voor bepaalde overdraagbare en besmettelijke ziekten bij de mens te verbeteren. Dit inzicht is ook van cruciaal belang voor de ontwikkeling van effectievere vaccins tegen deze pathogenen. 

De mechanismen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van allergische reacties analyseren

Sciensano analyseert de onderliggende mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van allergische reacties, waaronder allergieën veroorzaakt door schimmels. Schimmels zijn krachtige allergenen en inductoren van astma, die in sommige gevallen een zeer ernstige vorm met zware longontstekingen kunnen aannemen. Onze taak bestaat erin om de eerste fasen te bepalen die leiden tot de activering van allergische reacties en een beter inzicht te krijgen in de relatie tussen allergische aandoeningen en het milieu.

Serologische diagnose voor kinkhoest en listeriose

voert serologische diagnostiek uit op basis van onderzoek in serum (een bloedbestanddeel) van antilichamen geproduceerd door het immuunsysteem. Deze diagnostieken worden uitgevoerd voor kinkhoest en listeriose. 

De methoden voor immunologische surveillance verbeteren

Ons onderzoek is ook gericht op het verbeteren van de methoden voor immunologische surveillance, dat wil zeggen de evolutie van het percentage mensen dat tegen een ziekte is gevaccineerd. Zo helpen wij de controle te verbeteren van bepaalde overdraagbare en besmettelijke ziekten die te voorkomen zijn door vaccinatie, zoals kinkhoest en difterie.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Wetenschappelijke rapporten

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp