Sciensano & Kinkhoest

Last updated on 17-10-2022 by Cassandre Dugailliez

Surveillance 

De dienst Epidemiologie van infectieziekten is verantwoordelijk voor de surveillance van het aantal kinkhoestgevallen in België en verzamelt en analyseert hiervoor gegevens van de verschillende surveillancenetwerken:

  • De meldingsplichtige infectieziekten (in zowel Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest).
  • Het netwerk van peillaboratoria dat het aantal geregistreerde pertussisinfecties rapporteert op zowel nationaal als lokaal niveau.
  • Het Nationaal referentiecentrum voor Bordetella pertussis (samenwerking UZ Brussel en Sciensano) dat de diagnose bevestigt van stalen toegestuurd via andere laboratoria en verdere karakteristieken van deze stalen bestudeert. Het laboratorium in Sciensano is met name verantwoordelijk voor de detectie van antistoffen tegen kinkhoest. Dit is zeer belangrijk als de ziekte al langer aansleept en wordt vooral bij volwassenen en adolescenten gebruikt. Het opvolgen van de immuniteit in de bevolking (een zogenaamde “seroprevalentiestudie”) helpt ook om de situatie in België in kaart te brengen en gepast beleidsadvies te geven.
  • Het surveillancenetwerk van infectieziekten bij kinderen (PediSurv) dat bepaalde medische gegevens verzamelt voor het adviseren van beleidsmakers bij het opstellen van het gezondheidsplan.

Controle van vaccins

Sciensano is het Belgische Officieel Medicijnen Controle Laboratorium (OMCL) en verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van de vaccins voordat ze op de Europese markt gebracht kunnen worden. Deze controle gebeurt door het OMCL, onafhankelijk van de vaccinproducent en voor ieder lot (batch) afzonderlijk. Deze controle bestaat enerzijds uit het kritisch nakijken van de productiegegevens en van de kwaliteitsanalyses die uitgevoerd werden door de vaccinproducent en anderzijds door aanvullende analyses die door een OMCL worden uitgevoerd. Zo voert de dienst Kwaliteit van vaccins en bloedproducten verschillende laboratoriumanalyses uit volgens de Europese Official Control Authority Batch Release (OCABR) richtlijnen. Daarnaast controleert de dienst ook of de productie- en kwaliteitsgegevens van de vaccinproducent conform zijn met de specificaties, zoals die zijn goedgekeurd en vastgelegd in het registratiedossier. Als een lot voldoet aan alle kwaliteitscriteria geeft de dienst een certificaat af aan de producent, het zogenoemde EU lot vrijgave certificaat en mag het vaccin op de Europese markt komen.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp