Virussen overgedragen via de voeding

Unitverantwoordelijke: 

Norovirus (NoV) en Hepatitis A (HAV) zijn twee belangrijke virussen die via de voeding worden overgedragen. Deze virussen kunnen aanwezig zijn in bepaalde voedingsmiddelen zoals  tweekleppige weekdieren (mosselen, oesters, …), maar kunnen ook via irrigatiewater (bijv. rode vruchten) of een besmet voedselbereider op onze voeding terechtkomen. Wij voeren analysen uit naar de aanwezigheid van deze virussen in voeding uit de winkelrekken, maar ook op voeding betrokken bij voedseltoxi-infecties. Wij onderzoeken ook de rol van andere via voeding overdraagbare virussen (bijv. Hepatitis E).

Norovirus is één van de belangrijkste oorzaken van virale gastroenteritis. De ziekte is ook beter gekend onder het brede publiek als de buikgriep en leidt tot braken, diarree en lichte koorts. De infectie gebeurt voornamelijk via uitwerpselen die aan de mond komen en de overdracht verloopt vooral van mens op mens. Hierdoor worden NoV uitbraken voornamelijk gemeld in rust- en verzorgingsinstellingen, ziekenhuizen maar ook in crèches en in scholen. Voor uitbraken, die al dan niet voedingsgerelateerd zijn, onderzoeken wij omgevingsstalen en humane stalen op de aanwezigheid van Norovirus. We volgen ook de evolutie van het virus op door bepaling van de varianttypes van het virus.

Meer weten?

Wij werken voornamelijk in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en voor de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid voor de analyse van virussen in voedingsmiddelen. We zijn erkend als Nationaal referentielaboratorium (NRL) voor voedselgebonden virussen. De detectie van Norovirus en Hepatitis A berust op een real time PCR methode na extractie van het viraal RNA, dit volgens een internationaal gestandaardiseerde (ISO) methode en onder een ISO 17025 accreditatie. Als referentielaboratorium volgen wij de tendensen in de detectie van opduikende virussen en geven we opleidingen in het domein voor de officiële controle laboratoria van België.

In kader van (voedsel-)uitbraken werken wij voornamelijk samen met de dienst infectieziektenbestrijding van het Agentschap Zorg- en Gezondheid (AZG), van Agence pour une vie de Qualité (AViQ) en van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie Brussel (COCOM). We zijn ook erkend als Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor Norovirus en voeren de detectie van gastro-intestinale virussen (waaronder Norovirus) uit voor klinische laboratoria. Via variantbepaling wordt de evolutie van het virus in de tijd opgevolgd. De diagnose van Norovirus in humane stoelgang berust op de detectie van het RNA met behulp van een real-time PCR-methode onder ISO 15189 accreditatie. De diagnose helpt de huisartsen en de ziekenhuis hygiënisten om een duidelijk beeld te krijgen van de transmissie routes om specifieke maatregelen te nemen om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.

QR code

QR code for this page URL