Aantal ziekenhuisgeassocieerde bloedstroominfecties blijft stabiel

Gepubliceerd op: 
maandag, 21 oktober 2019
Last updated on 21-10-2020 by Lydie Denis

Het aantal ziekenhuisgeassocieerde bloedstroominfecties blijft sinds 2013 stabiel in heel België. Maar er zijn wel verschillen tussen de ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.

Het aantal bloedstroominfecties blijft stabiel sinds 2013…

In 2018 was het gemiddeld aantal ziekenhuisgeassocieerde bloedstroominfecties:

  • 8,6 infecties per 10.000 ligdagen op alle ziekenhuisafdelingen samen
  • 29,2 infecties per 10.000 ligdagen voor de bloedstroominfecties die 2 dagen of later na opname op intensieve zorgen optraden

Volgens het laatste Sciensano-rapport blijft het aantal bloedstroominfecties geassocieerd met ziekenhuizen stabiel sinds 2013. “Het is goed nieuws dat de cijfers stabiel zijn en dat het aantal infecties alleszins niet toeneemt. Maar we kunnen ons ook afvragen waarom er geen verbeteringen zijn of waarom het aantal gevallen niet vermindert,” zegt Els Duysburgh, epidemioloog bij Sciensano. 

…ondanks de grote verschillen tussen de ziekenhuizen

Els Duysburgh is van mening dat de situatie kan verbeteren, omdat er tussen de verschillende Belgische ziekenhuizen grote verschillen zijn wat betreft het aantal patiënten met een infectie.

Sommige ziekenhuizen, zoals universitaire ziekenhuizen, hebben meer kans op een hoger aantal bloedstroominfecties door de aanwezigheid van een populatie met een hoger risico. Maar ook tussen ziekenhuizen van hetzelfde type bestaan grote verschillen. Waarom er dan juist goede en slechte leerlingen bestaan, blijft momenteel onduidelijk. 

Acties nodig op wetenschappelijk vlak en in ziekenhuizen

Ondanks de stabiele cijfers, tonen de verschillen tussen de ziekenhuizen aan dat er nog ruimte is voor verbetering. “We zullen daarom de resultaten van de ziekenhuizen met een atypisch aantal infecties verder onderzoeken. Daarna kunnen we de goede en slechte leerlingen vergelijken om de oorzaken van deze verschillen te bepalen. Het doel is dus om de resultaten in heel België te verbeteren”, vervolgt Els Duysburgh, epidemioloog bij Sciensano. 

Ook de ziekenhuizen zelf kunnen helpen het tij te keren door zich te houden aan de richtlijnen voor het omgaan met invasieve hulpmiddelen; zorgmateriaal dat direct in contact komt met het bloed. “Een nulrisico bestaat niet, maar een goede hygiëne en controle kunnen het verschil maken”, zegt Els Duysburgh, epidemioloog bij Sciensano. 

Bloedstroominfecties die ontstaan 2 dagen of later na ziekenhuisopname

Een bloedstroominfectie is een infectie van het bloed door een ziekteverwekker. Een ziekenhuisgeassocieerde bloedstroominfectie treft patiënten die ten minste 2 dagen in het ziekenhuis zijn opgenomen en ter plekke een bloedinfectie hebben opgelopen. In 39% van de gevallen is de oorsprong ervan het gebruik van een invasief hulpmiddel. Het gaat om volgende hulpmiddelen: 

  • een centraal veneuze katheter (24%)
  • een perifere katheter (3%)
  • een urinaire sonde (9%)
  • een endotracheale tube (3%)

Bloedstroominfecties zijn een belangrijke bron van ziekte en mortaliteit in ziekenhuizen door het verzwakte immuunsysteem van de bevolking. Oudere mensen behoren ook tot de risicopopulatie. 

Het aantal ziekenhuisgeassocieerde bloedstroominfecties is sinds 2013 stabiel, maar het is belangrijk om ons te concentreren op mogelijke verbeteringen om het aantal infecties in de komende jaren te verminderen.

Meer info?

Raadpleeg het volledige rapport

 

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL