Eerste studieresultaten SalivaHIS: aanwezigheid COVID-antilichamen verschilt tussen bevolkingsgroepen

Gepubliceerd op: 
donderdag, 25 november 2021
Last updated on 25-11-2021 by Hanne Reyners

De eerste resultaten van het SalivaHIS-onderzoek, dat de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus bij de Belgische bevolking bestudeert, zijn bekend. Voor deze studie werd een willekeurige groep Belgen opgeroepen om speekselstalen bij zichzelf af te nemen en een vragenlijst in te vullen. De deelnemers waren zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde personen. 

De eerste fase van het SalivaHIS-onderzoek werd afgerond in augustus 2021. De resultaten hiervan zijn nu bekend. Het onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus varieert in functie van de gezondheidsstatus, sociodemografische kenmerken en gezondheidsgedrag

De belangrijkste bevindingen van deze 1ste fase:

  • Begin juli 2021 had 98,9% van de gevaccineerde deelnemers antilichamen. Bij de niet-gevaccineerde deelnemers was dit slechts 28,9%.
  • Bij hoger opgeleiden worden vaker antilichamen aangetroffen dan bij laagopgeleiden. Dit is in grote mate het gevolg van de hogere vaccinatiegraad bij hoger opgeleiden.
  • Gevaccineerde personen hebben minder kans op antilichamen wanneer ze minstens 1 chronische ziekte hebben.
  • Personen die werden gevaccineerd tegen het griepvirus maken makkelijker antilichamen aan tegen het coronavirus. Het is niet duidelijk wat de oorzaak hiervan is. Mogelijk versterkt het griepvaccin de immuunrespons van het coronavaccin.

Het onderzoek verloopt in verschillende fases, waarbij de deelnemers van de 1ste fase opnieuw gecontacteerd worden om de aanwezigheid van antilichamen in hun speeksel op te volgen doorheen de tijd.

Lees meer in het rapport

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL