Internationale uitbraak van salmonellose bij jonge kinderen na consumptie van producten van het merk Kinder

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 8 april 2022
Last updated on 13-4-2022 by Wesley Van Dessel

Update 13 april 2022

Context

Het eerste bevestigd geval behorend tot de huidige uitbraak werd op 7 januari gedetecteerd in het Verenigd Koninkrijk en sindsdien werden in verschillende andere Europese landen besmettingen vastgesteld. Consulteer de website van het ECDC voor meer informatie over de situatie binnen de EU.

Ook in België zijn er gevallen geïdentificeerd door het Nationaal Referentiecentrum voor Salmonella (NRC), binnen Sciensano’s dienst Bacteriële ziekten. De uitbraak wordt gelinkt aan een Ferrero-fabriek in Aarlen. Een onderzoek van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) is momenteel lopende in samenwerking met het Nationaal Referentielaboratorium voor voedseltoxi-infecties (NRL-VTI) dat de analyses uitvoert op de voedselstalen, en met de regionale autoriteiten, die de betrokken personen bevragen over hun voedselconsumptie.

Consulteer de website van het FAVV voor de meest recente update over het aantal besmettingen, en voor meer informatie over de teruggeroepen producten en de contactgegevens van de consumentendienst van Ferrero.

Mensen die de teruggeroepen producten hebben geconsumeerd en die mogelijke symptomen vertonen van een Salmonella-infectie (buikkrampen, diarree, misselijkheid, koorts) binnen de 72 uur na consumptie wordt aangeraden om hun arts onmiddellijk te raadplegen.

Om overdracht van persoon op persoon te beperken (vooral in huishoudens met jonge kinderen), is het aanbevolen om de handen goed te wassen met water en zeep na toiletgebruik, na het verschonen van uw kind en voor het bereiden en nuttigen van voedsel.

Wat is de rol Sciensano binnen deze Salmonella-uitbraak?

Verschillende diensten van Sciensano zijn betrokken bij de identificatie van mogelijke besmettingsbronnen, bij de diagnose en typering van gevallen van salmonellose en bij de detectie en onderzoek van epidemieën:

  • Het Nationaal Referentielaboratorium voor voedseltoxi-infecties analyseert de voedselstalen die het FAVV opstuurt.
  • Het Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor Salmonella analyseert de humane stalen met laboratorium bevestigde Salmonella-gevallen.
  • De dienst Epidemiologie van infectieziekten kan de regionale autoriteiten ondersteunen bij hun epidemiologische onderzoek bij de personen met een Salmonella-infectie.

Analyse voedselstalen

Het Nationaal Referentielaboratorium voor voedseltoxi-infecties (NRL-VTI), binnen Sciensano’s dienst Voedselpathogenen, analyseert de voedselstalen die het FAVV opstuurt op de aanwezigheid van de betreffende Salmonella-stam in de levensmiddelen.

De belangrijkste doelstelling van NRL-VTI is het opvolgen van voedseluitbraken en de bron van de infectie of intoxicatie te achterhalen zodat er adequate preventiemaatregelen kunnen worden getroffen om verdere infecties of intoxicaties te voorkomen. Op basis van de verzamelde gegevens kunnen trends in voedseluitbraken worden geanalyseerd, wordt inzicht verkregen in welke pathogenen en levensmiddelen er betrokken zijn bij uitbraken en in de omstandigheden waaronder deze optreden.

Analyse humane stalen

Het Nationaal Referentiecentrum (NRC) van Salmonella, binnen Sciensano’s dienst Bacteriële ziekten, ontvangt humane stalen van alle medische laboratoria in België. Zo worden er jaarlijks rond de 2500 laboratorium bevestigde Salmonella-gevallen gerapporteerd en is het een van de meest voorkomende voedselinfecties in de Europese Unie (EU) en België.

De belangrijkste opdracht van het NRC is het verzekeren van een microbiologische en epidemiologisch toezicht op humane infecties met Salmonella. Dit toezicht heeft als doel zo snel mogelijk epidemieën te detecteren, alsook hun oorsprong en op lange termijn de ruimtelijke en tijdelijke tendensen in de evolutie van deze bacterie in kaart te brengen.

Epidemiologische ondersteuning

Wanneer er een epidemie vermoed wordt, waarschuwt het NRC de dienst Epidemiologie van infectieziekten van Sciensano en wordt er bekeken of bijkomend onderzoek nodig is. Indien dit het geval is, wordt er contact opgenomen met de betrokken regionale autoriteiten, waar de geneesheren-gezondheidsinspecteurs een brononderzoek kunnen opstarten bij de patiënten. Bij dit epidemiologisch onderzoek kan door Sciensano ondersteuning geboden worden.

Het FAVV wordt ook ingelicht  voor een onderzoek van de mogelijk besmette eetwaren.

Deze verschillende activiteiten van Sciensano dragen dus bij aan de detectie, onderzoek en controle van voedsel gerelateerde epidemieën, de implementatie van preventiemaatregelen en de evaluatie van de genomen maatregelen ten gunste van de volksgezondheid en voor de bescherming van de consument.

Voor vragen en meer informatie

Voor vragen in verband met: 

  • de aanpak van de Salmonella-uitbraak: contacteer het AZG voor Vlaanderen, AVIQ voor Wallonië  en de GGC voor Brussel.
  • de analyseresultaten van de voedingsstalen: contacteer het FAVV.
  • de werking van de nationale surveillance Salmonella: contacteer Sciensano.
Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL