Samen met 100 partners neemt Sciensano deel aan het transformerende initiatief Joint Action PreventNCD dat tot doel heeft niet-overdraagbare ziektes te voorkomen. Dit innovatief project, dat door de Europese Unie medegefinancierd wordt, brengt 25 landen samen in een gezamenlijke inspanning om de groeiende last van niet-overdraagbare ziektes en kanker aan te pakken.
Meer dan twee-derde van de ziektelast in Europa is veroorzaakt door kanker en andere niet-overdraagbare ziektes en een groot deel van deze last kan vermeden worden. Er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de gemeenschappen en binnen de gemeenschappen door individuele kenmerken en contextuele elementen, onder andere het socio-economische statuut, het geslacht, de geografische ligging, de leeftijd, handicap en de migranten achtergrond. Binnen de Europese Unie vertegenwoordigen niet-overdraagbare ziektes een aanzienlijk bedrag van 115 miljard euro per jaar aan gezondheidsuitgaven. Deze cijfers, met daarbij alle menselijke leed van de getroffen personen, onderstrepen de urgentie/de noodzaak van een gecoördineerde actie.
In februari hebben we onze krachten gebundeld met meer dan 100 andere partners in Oslo, voor de lancering van dit 4-jarig project, dat door het Noorse Instituut voor volksgezondheid gecoördineerd wordt. Linda Granlund, verantwoordelijk voor de coördinatie en directrice van de afdeling, onderstreept het belang van dit initiatief : « Kanker en andere niet-overdraagbare ziektes vertegenwoordigen een groot deel van de totale ziektelast in Europa. Niet-overdraagbare ziektes kunnen vermeden worden maar we zijn er tot nu toe nog niet ingeslagen om de uitdagingen op een efficiënte en gecoördineerde manier aan te gaan. Dit project vertegenwoordigt een paradigmaverschuiving, met 20 % van de gezondheidsbudgetten die voor preventie aangewend worden – een symbool van de evolutie van de aanpak van Europa op het vlak van gezondheid”.
Het event heeft aanleiding gegeven tot de presentatie van verschillende Work Packages (WP).
Het Kankercentrum van Sciensano coördineert work package 10 « Risicopersonen identificeren », waarvan het doel erin bestaat om de ziektelast van kanker en andere niet-overdraagbare ziektes te verlichten door op de gezondheidsdeterminanten op het niveau van het individu te handelen. We zullen deze doelstelling bereiken door een overzicht te geven en door empirische bewijzen te genereren over het gebruik van gepersonaliseerde en gestratificeerde risicopreventie om bij te dragen aan de vermindering van kanker en andere niet-overdraagbare ziektes. Meer dan 20 piloot-studies zullen uitgevoerd worden over verschillende aspecten van gepersonaliseerde en gestratificeerde risicopreventie, onder andere de integratie van genetische determinanten in het gezondheidszorgsysteem, de risicofactoren (in het bijzonder tabaksontwenning), lichaamsbeweging en een holistische aanpak van de personen bij wie kanker gediagnosticeerd is.
We leiden samen met het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid van Slovenië WP 4 “Duurzaamheid” (NIJZ). We zullen ons richten op het begrijpen hoe de resultaten van de pilotstudies van het project kunnen worden geïntegreerd in het beleid op nationaal, subnationaal en Europees niveau voor de lange termijn, en hoe beleidsaanbevelingen kunnen worden gehandhaafd in de toekomst. Het team werkt samen met beleidsmakers in Europese instituten en met beleidsmakers op nationaal niveau.
Onze collega’s van de dienst Gezondheidsinformatie zullen bij WP 5 « Reglementering en fiscaliteit », 8 « Surveillance » en 9 « Gezondheid in alle policies » betrokken worden.
Wil je op de hoogte blijven van de resultaten en van het vervolg van het project? Schrijf nu in op de newsletter en/of volg het project op op: