VALGENT - Klinische validatie van tests op het humaan papillomavirus (VALGENT)

Last updated on 2-4-2024 by Marie Malingreau
Projectduur:
januari 15, 2012
-
Project with no end date

In het kort

Alleen klinisch gevalideerde HPV-tests (HPV = humaan papillomavirus) mogen voor screening op baarmoederhalskanker worden gebruikt. VALGENT biedt een kader voor de vergelijking en validatie van HPV-genotyperingstests met behulp van een relevante steekproefpopulatie waarin voldoende ziektegevallen voorkomen om de klinische prestaties te bevestigen met behulp van een gevalideerde vergelijkende test overeenkomstig de internationale richtlijnen. De VALGENT-doelstellingen zijn in overeenstemming met de prioriteiten die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld, en met de nieuwe Europese richtlijnen voor kwaliteitsgarantie bij baarmoederhalskanker. 

Projectbeschrijving

Het VALGENT-kader (VALGENT = ‘VALidation of HPV GENotyping Tests’):

  • vergemakkelijkt de vergelijking en validatie van HPV-genotyperingstests voor klinisch relevante resultaten met behulp van steekproefpopulaties 
  • die geschikt zijn voor primaire screening op baarmoederhalskanker. 
  • bevat verschillende iteratieve steekproefpanels die zijn verzameld in landen met georganiseerde screeningprogramma’s voor baarmoederhalskanker. 

Voor de eerste VALGENT-studie werden monsters gebruikt van het Algemeen Medisch Laboratorium (AML) in België. VALGENT-2-monsters waren afkomstig van het Schotse screeningprogramma voor baarmoederhalskanker, VALGENT-3-monsters van de screening op baarmoederhalskanker in Slovenië en VALGENT-4-monsters waren afkomstig van het screeningprogramma voor baarmoederhalskanker in Denemarken. Volgens de internationale validatierichtlijnen bevat elk VALGENT-panel een standaard vergelijkende test. De specifieke doelstellingen van VALGENT zijn: 

  • Wat zijn de mogelijke klinische indicaties van HPV-genotyperingstests? 
  • Indien klinische indicaties voor HPV-genotypering kunnen worden vastgesteld: wat zijn de minimumeisen die het gebruik van genotyperingstests in de klinische praktijk verantwoorden?
  • Welke HPV-genotyperingstests voldoen aan deze eisen en kunnen in richtlijnen voor de klinische praktijk worden aanbevolen? 
     

Resultaten

Momenteel wordt VALGENT beschouwd als een wereldwijde norm voor de validatie van HPV-tests en aanvaard door de WHO. VALGENT heeft talrijke publicaties opgeleverd en blijft publicaties opleveren (zie onderstaande lijst van 31 gepubliceerde artikels; het VALGENT-protocol heeft 74 vermeldingen opgeleverd = 25 keer de impactfactor van J Clin Virol).

Diensten die aan dit project werken

Partners

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL