PlasticTrace - Metrologische traceerbaarheid van meetgegevens van nano- tot kleine microplastics voor een groener milieu en voedselveiligheid

Last updated on 18-1-2024 by Lieke Vervoort
Projectduur:
oktober 1, 2022
-
september 30, 2025

In het kort

Elk jaar vervuilt meer dan 200 miljoen ton plastic afval ons milieu, met alle risico’s van dien voor de volksgezondheid. Het PlasticTrace-project probeert micro- en nanoplastics in voedsel en het milieu te identificeren en te analyseren, om vervuiling tegen te gaan en veiligere praktijken te bevorderen in industrieën zoals voedselverpakking en waterbeheer, om uiteindelijk ons welzijn te beschermen. De grootte, samenstelling en concentratie van de plastic deeltjes worden gemeten in drink- en oppervlaktewater, rioolslib en melk.

Projectbeschrijving

Elk jaar komt ongeveer twee derde van de 359 miljoen ton plastic die wereldwijd wordt geproduceerd in het milieu terecht, waar het wordt omgezet in microplastics (SMP’s) en nog kleinere nanoplastics (NP’s). Deze deeltjes hopen zich op in ecosystemen, wat een uitdaging vormt voor hun identificatie en meting, vooral in omgevingen met veel deeltjes van vergelijkbare grootte.

PlasticTrace is een Europees project met 23 partners, waaronder metrologie- en onderzoeksinstituten, universiteiten en partners uit de industrie. PlasticTrace heeft als doel nieuwe analytische en aanvullende methoden te creëren voor het meten en karakteriseren van SMP/NP’s in complexe matrices, waarbij rekening wordt gehouden met concentratie, samenstelling, grootteverdeling en morfologie. Voor dit project ontwikkelen we nieuwe referentiematerialen die representatief zijn voor gedeeltelijk afgebroken/natuurlijk verouderd SMP en NP, zoals die in het milieu worden aangetroffen. Daarnaast ontwikkelen we methoden voor de voorbereiding van monsters en een gids voor goede praktijken voor het meten en karakteriseren van SMP/NP’s in voedsel en het milieu. Voor dit project ontwikkelen de wetenschappers van Sciensano met name elektronenmicroscopiemethoden om de grootte en vorm van verschillende soorten SMP’s en NP’s te meten. We nemen deel aan een interlaboratoriumvergelijking om de validiteit en toepasbaarheid van de ontwikkelde methoden en referentiematerialen te beoordelen. De nieuwe methodologieën, die werden ontwikkeld binnen het PlasticTrace-project, maken traceerbare monitoring van SMP/NP’s mogelijk, ter ondersteuning van besluitvorming en beperkende maatregelen rond plasticvervuiling. Dit ondersteunt ook toekomstige technologieën, zoals biologisch afbreekbare bioplastics, en verbeteringen aan de gezondheidseffecten van industrieën zoals voedselverpakking en waterbeheer.
 

Diensten die aan dit project werken

Partners

Andrea Mario Giovannozi
Alessio Sacco
Giulia Barzan
Marta Fadda
Ceceline Eypert
Korinna Altmann
Yosri Wiesner
Jörgen Garnæs
Carla Palma
Carlos Borges
Catarina Rocha
Vanessa Morgado
Raquel Quendera
Dorota Bartczak
Enrica Alasonati
Bert Van Bavel
Anne-Sophie Piette
Thierry Caebergs
Markus Sillanpää
Ulrike Braun
Ricardo Bettencourt da Silva
Paul-Tiberiu Miclea
Daniel Pröfrock
Florian Meier
Andy Booth
Jeremie Parot
Soledad Muniategui-Lorenzo
Federica Bianchi
Maria Careri
Matteo Masino
Monica Mattarozzi
Ivana Fenoglio
Mara Putzu
Massimiliano Rocchia
Petra Goring
Alina Maltseva
Nizar Benismail

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL