In het kort
Materialen die bestaan uit deeltjes worden gebruikt in een brede waaier van op voeding gebaseerde toepassingen: als additieven voor voeding/diervoeder, voedingsingrediënten, nieuwe voedingsmiddelen, pesticiden en in materialen die in contact komen met voedingsmiddelen. Ondanks het grote belang voor de voedings- en diervoedersector (antiklontermiddel, opacifieermiddel, pigment…), uitten maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties de afgelopen jaren enkele bezorgdheden over de blootstelling van consumenten aan de nano-objecten die aanwezig zijn in deze diverse stoffen. Zowel de fabrikanten als de controlelaboratoria van de EU-lidstaten moeten de op aantal gebaseerde grootteverdeling van de partikels in deze stoffen kunnen karakteriseren zodra ze in levensmiddelen zijn verwerkt. Het CEN/TS-project (WI 00352044) voorziet in een technische specificatie (TS) om deeltjes uit voedingsmatrices te extraheren en te meten.
Projectbeschrijving
In de context van CEN/TC 352 wordt een technische specificatie ontwikkeld voor de karakterisering van nanomaterialen en/of materialen die deeltjes bevatten op nanoschaal in voedingsproducten. Dit zal leiden tot een geharmoniseerde aanpak om op betrouwbare en vergelijkbare wijze de op aantal gebaseerde grootteverdeling te bepalen van de (nano)deeltjes in voedseladditieven in voedingsmatrices die representatief zijn voor de markt.
De verschillende materialen binnen het toepassingsgebied zijn:
- ‘technisch vervaardigde nanomaterialen’ zoals gedefinieerd in de Verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen (EU) 2015/2283 met de etiketteringsvoorschriften van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (ook INCO genoemd),
- ‘nanomaterialen’ zoals gedefinieerd in de Aanbeveling van de Commissie inzake de definitie van een nanomateriaal (2022/C 229/01)
- alsook conventionele materialen die niet ‘passen’ in de definities van nanomaterialen maar die deeltjes op nanoschaal kunnen bevatten.
Sciensano ontwikkelt richtlijnen en protocollen (SOP’s) voor het extraheren van metallische/metaaloxidedeeltjes uit voedingsmatrices en het analyseren ervan met elektronenmicroscopie (EM-EDX). Deze resultaten zullen worden aangevuld met analyses die worden uitgevoerd door andere projectpartners die zich richten op ICP-MS in Single Particle Mode (sp ICP-MS). De verschillende SOP’s zullen worden gevalideerd door middel van inter-laboratoriumonderzoeken op verscheidene voedselmatrices. Dit zorgt voor een betere implementatie van de regulatorische vereisten voor voedingsproducten