NSIH-SEP - Nationale surveillance van bloedstroominfecties in Belgische ziekenhuizen

Last updated on 29-1-2024 by Nathalie Shodu
Projectduur:
januari 1, 1992
-
Project with no end date

In het kort

Bloedstroominfecties zijn ernstige infecties die vaak een overlijden als gevolg hebben. Elk jaar krijgen duizenden patiënten in ons land een bloedstroominfectie tijdens hun ziekenhuisopname. Een deel van de in het ziekenhuis verworven bloedstroominfecties kan vermeden worden door internationaal erkende richtlijnen te volgen. Sciensano volgt op hoeveel bloedstroominfecties er zijn en formuleert aanbevelingen om de ziekenhuis-geassocieerde bloedstroominfecties te verminderen. 

Projectbeschrijving

De surveillance van ziekenhuis-geassocieerde bloedstroominfecties (d.w.z. bloedstroominfecties die 2 dagen na ziekenhuisopname of later optreden) maakt deel van de activiteiten voor het verzekeren van een goede zorgkwaliteit.

Dankzij deze surveillance kan Sciensano:

  • trends opvolgen van ziekenhuis-geassocieerde bloedstroominfecties. Dit zowel op ziekenhuis- als op nationaal niveau, zodat we preventieve inspanningen kunnen evalueren en bijsturen
  • de oorzakelijke micro-organismen en hun resistentieprofiel opvolgen.

Als ziekenhuis deelnemen aan de Nationale surveillance van bloedstroominfecties

Alle acute ziekenhuizen zijn sinds 2014 verplicht om gedurende minstens 3 maanden per jaar aan deze surveillance deel te nemen (KB 27.01.2015). Zij kunnen hun deelname starten op de eerste dag van elke trimestermaand (januari, april, juli en oktober).

De bloedstroominfecties gegevensverzameling, inclusief het verzamelen van de noemergegevens, gebeurt via het Healthdata platform. U vindt op de supportpagina van Healthdata informatie over toegang tot Healthdata en het registreren van gegevens via Healthdata. Specifieke informatie over de registratie van bloedstroominfectie- en noemergegevens via Healthdata (HD4DP) en over het opstellen van een CSV-file vindt u op de pagina datacollectie van Healthdata (klik op ‘NSIH-SEP’ voor de registratie van bloedstroominfectiegegevens en op ‘NSIH-Denominators’ voor de registratie van noemergegevens).

Het bloedstroominfectie surveillanceprotocol beschrijft gedetailleerd de gegevens die via deze surveillance verzameld worden. Het protocol met informatie over het invullen van noemergegevens en over de gemeenschappelijk gebruikte referentielijsten en variabelen is eveneens beschikbaar.

Jaarlijks publiceert Sciensano een nationaal rapport dat beschikbaar is voor iedereen (zie hieronder bij ‘Resultaten’). Ziekenhuizen moeten daarvoor de surveillancegegevens aan Sciensano bezorgen voor eind maart. Naast het nationale rapport, maken we ook individuele feedbackrapporten op ziekenhuisniveau. Deze individuele rapporten laten het ziekenhuis onder andere toe zich betreffende het optreden van ziekenhuis-geassocieerde bloedstroominfecties te vergelijken met andere ziekenhuizen en nationale gemiddelden. Enkel het betreffende ziekenhuis kan het individuele rapport raadplegen via het Healthdata rapportageplatform ‘Healthstat’ (zie Healthstat support). Om de drie maanden updaten we deze individuele rapporten.
 

Resultaten

Resultaten op nationaal en regionaal niveau zijn beschikbaar via de jaarlijkse rapporten:

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL