oncNGS - oncNGS

Last updated on 30-5-2023 by Lieke Vervoort
Projectduur:
januari 1, 2020
-
april 30, 2026

In het kort


Het kostte 13 jaar en ongeveer 3 miljard Amerikaanse dollar voordat de Sanger-sequencing voor het hele menselijke genoom voor het eerst werd gebruikt. Onlangs heeft de technologie van “high-throughput next-generation sequencing” (NGS) het mogelijk gemaakt om het volledige genoom van een mens in een paar uur te sequencen. Dit kost ongeveer 1000 Amerikaanse dollar. NGS wordt steeds meer gebruikt in de oncologie: tumoranalyse brengt klinische biomarkers aan het licht voor diagnose, prognose en beoordeling van progressie, en voor gepersonaliseerde geneeskunde. Maar ondanks de aanzienlijke verlaging van de kosten en de vooruitgang van de technologie, moeten beide worden versneld om alle patiënten toegang te geven tot het allerbeste. Het door de EU gefinancierde oncNGS-project daagt de markt uit via een precommerciële inkoopprocedure om nieuwe betaalbare oplossingen te onderzoeken en te ontwikkelen om de beste NGS-tests te leveren, voor alle patiënten met solide tumoren/lymfomen. 
 

Projectbeschrijving

Het oncNGS-project daagt de markt uit via een precommerciële inkoopprocedure voor de ontwikkeling van een NGS-kit voor de analyse van tumormarkers die gebruikt kan worden voor alle soorten tumoren en die geautomatiseerde gegevensanalyse, -interpretatie en rapportage omvat ter ondersteuning van de besluitvorming. Een standaardgebruik van NGS voor de analyse van tumoren zou de resultaten binnenkort aanzienlijk kunnen verbeteren.

De uitdaging van het oncNGS-project bestaat uit het leveren van: (1) efficiënte moleculaire DNA/RNA-profilering van tumormateriaal in vloeibare biopten door middel van (2) een pan-kanker analysekit voor tumormarkers inclusief NGS-analyse, geïntegreerd met (3) een beslissingsondersteunend ICT-systeem inclusief analytische testinterpretatie en rapportage. 

Het oncNGS-consortium daagt de markt uit met een precommerciële inkoopprocedure, een competitief proces waarmee de kopers de ontwikkelingen van de gecontracteerde leveranciers kunnen vergelijken in drie fasen: ontwerp van de oplossing, prototypes en klinische validatie van een beperkte set O&O-benodigdheden.

OncNGS is een sterk consortium dat bestaat uit acht kopers uit vijf lidstaten (Sciensano en Institut Jules Bordet uit België, Institut Curie en Hospices Civils de Lyon uit Frankrijk, Charite Universitaetsmedizin en Ludwig Maximilians Universitaet Muenchen uit Duitsland, Alleanza Contro il Cancro uit Italië en Institut Catala d’Oncologia uit Spanje) die ondersteund worden door zes instellingen met ruime ervaring in hun vakgebied (Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) uit Spanje is een expert op het vlak van precommerciële inkoop, Belgian Cancer Registry, uit België, en Institut National du Cancer uit Frankrijk zijn experts in kankerbestrijding, Instituto de Investigación Biomédica de Salamanca (IBSAL) en Valle de Hebrón Instituto de Oncología (VHIO) hebben veel ervaring in biomedisch onderzoek op het vlak van hematologische maligniteiten en De Clercq & Partners is een expert in intellectuele eigendomsrechten en freedom to operate-studies).

Dankzij de geboden oplossingen kan het oncNGS-consortium zijn gemeenschappelijke geïdentificeerde onvervulde medische behoeften aanpakken: (1) Een waardevolle gemeenschappelijke strategie voor de profilering van tumoren, waardoor iedereen gelijke toegang krijgt tot innovatieve geneesmiddelen; (2) Analyse van onderzoeksresultaten na behandelingen met gerichte therapieën, aangezien de verschillende tests leiden tot een verminderde capaciteit om de verkregen resultaten te bundelen. Deze bundeling is nodig om voldoende grote aantallen monsters te verkrijgen om statistische analyses uit te voeren; (3) Toepassing van dergelijke cruciale tests op alle patiënten, waardoor de huidige onaanvaardbare ongelijkheid als gevolg van de hoge kosten van de huidige diagnostische tests wordt doorbroken. 

Sciensano is de coördinator van dit project.

Bezoek de projectwebsite

Diensten die aan dit project werken

Partners

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL