IMPOFAD - Onzuiverheden in van olie of vet afgeleide levensmiddelenadditieven en samengestelde levensmiddelen

Last updated on 15-10-2024 by Céleste Vansnick
Projectduur:
september 1, 2024
-
februari 29, 2028

In het kort

Levensmiddelenadditieven zijn op grote schaal aanwezig in ons voedsel. Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan naar hun invloed op de gezondheid, worden de onzuiverheden in deze additieven zelden bestudeerd. Als onderdeel van het IMPOFAD-project zullen meer dan 280 onzuiverheden worden geanalyseerd in 150 monsters van 16 geselecteerde olie- of vetafgeleide levensmiddelenadditieven om hun potentiële bijdrage aan de totale inname van onzuiverheden via de voeding te bepalen. Daarnaast zal de invloed van thermische verwerking op de vorming van glycidylesters (GE’s) en 3-MCPD’s ((3-monochloorpropaan-1,2-diol, een stof die gevormd wordt tijdens de verhitting van vetrijke producten) worden beoordeeld.

Projectbeschrijving

Het IMPOFAD-project brengt een uniek consortium in België samen om onzekerheden te verklaren die ontstaan door een gebrek aan gegevens over onzuiverheden in levensmiddelenadditieven die afgeleid zijn van oliën of vetten. We zullen ongeveer 280 onzuiverheden (PFAS, pesticiden, sporenelementen, …). Er zullen tien analytische methodologieën worden gebruikt om zowel bestaande als nieuwe verontreinigingen te beoordelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste technologieën om de vereiste analytische prestaties voor 16 additieven te behalen. Alle analyses om de onzuiverheden in 150 stalen van levensmiddelenadditieven te meten, zullen binnen het consortium worden uitgevoerd. Bovendien zullen we de potentiële bijdrage van de inname van deze onzuiverheden via levensmiddelenadditieven aan hun totale blootstelling inschatten voor volwassenen, adolescenten en kinderen.

Bepaalde additieven kunnen een onevenredige bijdrage leveren aan GE’s in samengestelde levensmiddelen, waardoor het moeilijk is om op basis van bestaande normen voor ingrediënten tot een afgeleide norm te komen voor het samengesteld levensmiddel. In het kader van normdiscussies voor MCPD’s en GE’s in samengestelde levensmiddelen die op Europees niveau worden besproken, zullen we 180 voedingsstalen analyseren, verdeeld over 19 voedselcategorieën. Bovendien zullen we de vorming van MCPD’s en GE’s bestuderen bij de thermische verwerking van voedsel dat vetten bevat in aanwezigheid van koolhydraten. We werken hierbij met twee modellen, namelijk koekjes en geëxtrudeerde snacks, geproduceerd op laboratoriumschaal. Tot slot zullen we als validatie de hoeveelheid onzuiverheden in emulsies, die verschillende relevante additieven en oliën bevatten, vergelijken met de formulering verwerkt op laboratoriumschaal.

Partners

Gauthier Eppe
Giorgia Purcaro
Sabine Danthine
Marie-Louise Scippo

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL