Voedingsvezels

Last updated on 10-7-2025 by Thérésa Lebacq

Waarom bestuderen we de inname van voedingsvezels?

  • Voedingsvezels zijn een vorm van koolhydraten. Ze worden gekenmerkt door hun onverteerbaarheid door verteringsenzymen die in het maagdarmkanaal worden afgescheiden. De bacteriën in de dikke darm kunnen echter een deel van deze vezels afbreken, die dan gedeeltelijk door ons lichaam kunnen worden opgenomen. Voedingsvezels zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, wat kan helpen om de calorie-inname te beperken en een gezond gewicht te behouden. Daarnaast heeft de consumptie van voedingsvezels een positief effect op de darmmotiliteit en het voorkomen van constipatie, en is het essentieel voor het behoud van een goede darmfunctie. De inname van voedingsvezels wordt in verband gebracht met een verbetering van de algehele metabole status (bv. verminderd risico op diabetes type 2, verbeterd lipidenprofiel), met de ontwikkeling van een gezonde en diverse microflora in de darmen en met een verminderd risico op darmkanker. 
  • Er zijn twee belangrijke soorten voedingsvezels: oplosbare en onoplosbare. Elke soort wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen (bv. cholesterol verlagen voor oplosbare vezels en constipatie voorkomen voor onoplosbare vezels). De belangrijkste bronnen van oplosbare vezels zijn fruit en groenten, terwijl granen en volkorenproducten bronnen zijn van onoplosbare vezels. De meeste vezelrijke voedingsmiddelen bevatten meestal verschillende hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels.
  • De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beveelt een dagelijkse adequate inname van 25 g voedingsvezels aan voor een normale darmfunctie bij volwassenen. Voor kinderen en adolescenten van 3-17 jaar varieert de dagelijkse referentie-inname van 10 g/dag tot 21 g/dag, afhankelijk van de leeftijd.
     

Hoe bestudeerden we het?

  • De gebruikelijke inname van voedingsvezels werd geanalyseerd met het SPADE®-programma. De gedetailleerde methodologie is hier te vinden.
  • Om te bepalen of de bevolking voldoende voedingsvezels binnenkrijgt, werd de verdeling van de inname van voedingsvezels in de bevolking vergeleken met de referentiewaarden (als adequate inname) van EFSA.

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

De gemiddelde inname van voedingsvezels is 16 g/dag in België
Mannen hebben een hogere gemiddelde inname dan vrouwen
De gemiddelde inname van voedingsvezels neemt toe met de leeftijd en met het opleidingsniveau
De gemiddelde inname van voedingsvezels bleef ongewijzigd tussen 2014-2015 en 2022-2023
De drie voedselgroepen die het meest bijdragen aan de inname van voedingsvezels zijn granen en graanproducten, groenten en fruit

Volgens leeftijd en geslacht

Gemiddelde inname van voedingsvezels (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd en geslacht, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden gehad hebben tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • In België is de gemiddelde inname van voedingsvezels 16 g/dag in de bevolking van 3 jaar en ouder. 
  • Mannen hebben een hogere gemiddelde inname van voedingsvezels (17 g/dag) dan vrouwen (15 g/dag). Dit verschil tussen mannen en vrouwen is vooral uitgesproken bij volwassenen van 18-64 jaar en volwassenen van 65 jaar en ouder.
  • De gemiddelde inname van voedingsvezels neemt toe met de leeftijd, van 14 g/dag bij kinderen tot 15 g/dag bij adolescenten en 17 g/dag bij volwassenen van 18-64 jaar en 65 jaar en ouder. 

Vergelijking van de voedingsvezelinname van de bevolking van 3 jaar en ouder met de referentiewaarden, volgens leeftijd en geslacht, België, 2022-2023

  • In België hebben alleen kinderen van 3 jaar een adequate inname van voedingsvezels vergeleken met de referentiewaarde voor deze leeftijd (d.w.z. 10 g/dag). Voor andere leeftijdsgroepen laten de resultaten niet toe om te bevestigen dat de inname van voedingsvezels voldoende is.

Volgens opleidingsniveau

Gemiddelde inname van voedingsvezels (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • De gemiddelde inname van voedingsvezels neemt geleidelijk toe met het opleidingsniveau: van 15 g/dag bij mensen met een laag opleidingsniveau tot 16 g/dag bij mensen met een gemiddeld opleidingsniveau en tot 18 g/dag bij mensen met een hoog opleidingsniveau.

Vergelijking van de voedingsvezelinname van de bevolking van 3 jaar en ouder met de referentiewaarden, volgens opleidingsniveau, België, 2022-2023

  • De resultaten laten niet toe om te bevestigen dat de inname van voedingsvezels voldoende is in de verschillende opleidingsniveaus. 

Volgens regio

Gemiddelde inname van voedingsvezels (g/dag) bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • De gemiddelde inname van voedingsvezels is hoger in Vlaanderen (17 g/dag) dan in Wallonië (14 g/dag).

Vergelijking van de voedingsvezelinname van de bevolking van 3 jaar en ouder met de referentiewaarden, volgens regio, België, 2022-2023

  • De resultaten laten niet toe om te bevestigen dat de inname van voedingsvezels in Vlaanderen en Wallonië voldoende is. 

Volgens jaar

Gemiddelde inname van voedingsvezels (g/dag) bij de bevolking van 3 tot 64 jaar, volgens jaar, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder werden niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • De gemiddelde inname van voedingsvezels in de bevolking van 3-64 jaar is ongewijzigd gebleven tussen 2014-2015 en 2022-2023. 

Vergelijking van de voedingsvezelinname van de bevolking van 3 jaar en ouder met de referentiewaarden, volgens jaar, België, 2022-2023

  • De resultaten laten niet toe om te bevestigen dat de inname van voedingsvezels in de bevolking van 3-64 jaar voldoende was in 2014-2015 en 2022-2023. 

De bijdrage van voedingsmiddelen aan de inname van voedingsvezels

De bijdrage van voedingsmiddelen aan de inname van voedingsvezels, in de totale bevolking van 3 jaar en ouder, België, 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Granen en graanproducten zijn de voedingsmiddelen die het meest bijdragen aan de inname van voedingsvezels, namelijk voor 35%.
     
  • Ze worden gevolgd door groenten (19%) en fruit (13%). 

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Macronutriënten: Voedingsvezels, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België„ https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/koolhydraten-en-voedingsvezels/voedingsvezels

QR code

QR code for this page URL