Calcium

Last updated on 7-7-2025 by Thérésa Lebacq

Waarom bestuderen we de inname van calcium?

  • Calcium is het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Het vormt de structuur van botten en tanden en maakt gezonde lichaamsbewegingen mogelijk door weefsel stevig, sterk en flexibel te houden. Het draagt bij aan de gezondheid van de botten en de preventie van osteoporose. Een kleine hoeveelheid geïoniseerd calcium wordt ook gevonden in de bloedsomloop, extracellulaire vloeistof en verschillende weefsels. Calcium is ook betrokken bij het samentrekken en verwijden van bloedvaten en speelt een cruciale rol bij de samentrekking van spieren, zenuwtransmissie en bloedstolling.
  • Een gebrek aan calcium kan leiden tot rachitis bij kinderen en osteomalacie of osteoporose op latere leeftijd, terwijl te veel calcium kan leiden tot maagpijn en diarree.
  • Voedingsbronnen van calcium zijn melk, kaas en andere zuivelproducten, groene bladgroenten (bijv. boerenkool en okra, maar geen spinazie), sojadranken met toegevoegd calcium, brood en voeding gemaakt met verrijkt meel, vis waarvan men de graten kan eten (bijv. sardines), hard mineraalwater en, in mindere mate, noten, zaden, volle granen en peulvruchten. 
  • Enerzijds levert een evenwichtige voeding zonder suppletie over het algemeen voldoende calcium, behalve voor zwangere vrouwen. Anderzijds moet overmatige inname van calcium worden vermeden, omdat dit in verband wordt gebracht met een verminderde nierfunctie en maag-darmproblemen.  

 

Hoe bestuderen we het?

  • De prevalentie van onvoldoende calciuminname uit voeding en supplementen werd geschat als het percentage personen met een gemiddelde inname van calcium onder de referentiewaarden die door EFSA zijn vastgesteld: 390mg/dag voor kinderen van 3 jaar, 680mg/dag voor kinderen van 4-10 jaar, 960 mg/dag voor adolescenten van 11-17 jaar, 860 mg/dag voor volwassenen van 18 tot 24 jaar, en 750 mg/dag voor volwassenen van 25 jaar en ouder. 
  • De gebruikelijke inname van calcium werd geanalyseerd met het SPADE®-programma. Een gedetailleerde beschrijving van de methodologie voor het afleiden van de gebruikelijke calcium inname, de referentiewaarden en de leeftijd- en geslachtsspecifieke waarden hiervan is hier te vinden.
  • Vanwege statistische beperkingen kunnen de resultaten voor calcium niet volgens opleidingsniveau of regio worden gepresenteerd. 

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

Mannen hebben een hogere gemiddelde inname van calcium uit voeding en supplementen (742 mg/dag) dan vrouwen (692 mg/dag)
Het percentage adolescenten met een onvoldoende calciuminname uit voeding is hoger (86%) dan dat van andere leeftijdsgroepen (tussen 63% en 66%)
De gemiddelde inname van calcium daalde tussen 2014-2015 en 2022-2023, terwijl het percentage van de bevolking met een onvoldoende calcium inname steeg tussen 2014-2015 en 2022-2023
De gemiddelde inname van calcium daalde tussen 2014-2015 en 2022-2023, terwijl het percentage van de bevolking met een onvoldoende calcium inname steeg tussen 2014-2015 en 2022-2023
Melk, melkproducten en plantaardige alternatieven dragen voor 44% bij aan de calciuminname van de bevolking, gevolgd door niet-alcoholische dranken (14%) en granen en graanproducten (9%)

Percentage van de bevolking dat een calcium-houdend supplement gebruikt

7% van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder gebruikt een supplement dat calcium bevat.

Volgens geslacht

Gemiddelde inname van calcium (mg/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname van calcium uit voeding in de bevolking is 695 mg/dag, terwijl de gemiddelde inname uit voeding en supplementen 718 mg/dag is.
  • De gemiddelde inname van calcium uit voeding is lager bij vrouwen (656 mg/dag) dan bij mannen (731 mg/dag).
  • Dit verschil tussen de geslachten wordt ook waargenomen wanneer de inname uit voeding en supplementen wordt beschouwd, met een inname van 742 mg/dag bij mannen en 692 mg/dag bij vrouwen.

Percentage van de bevolking van 3 jaar en ouder met onvoldoende calciuminname, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De resultaten zijn gebaseerd op nutritionele referentiewaarden gedefinieerd als gemiddelde behoeften.
  • 67% van de bevolking krijgt een onvoldoende hoeveelheid calcium binnen via de voeding. Dit percentage is hoger bij vrouwen (73%) dan bij mannen (61%).
  • Het percentage van de bevolking met een onvoldoende calciuminname uit voeding en supplementen blijft vergelijkbaar met het percentage dat wordt waargenomen wanneer alleen naar de inname uit voeding wordt gekeken. Het verschil tussen de geslachten is nog steeds waarneembaar: 69% van de vrouwen en 60% van de mannen heeft een onvoldoende calciuminname uit voeding en supplementen.

 Volgens leeftijd

Gemiddelde inname van calcium (mg/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden gehad hebben tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • De gemiddelde inname van calcium uit voeding is lager bij kinderen (639 mg/dag) en adolescenten (667 mg/dag) dan bij volwassenen van 18-64 jaar (715 mg/dag). Bovendien is de gemiddelde inname van calcium uit voeding lager bij kinderen dan bij volwassenen van 65 jaar en ouder (680 mg/dag). 
  • De gemiddelde inname van calcium uit voeding en supplementen neemt licht toe met de leeftijd en is lager bij kinderen (641 mg/dag) en adolescenten (669 mg/dag) dan bij volwassenen van 18-64 jaar (727 mg/dag) en volwassenen van 65 jaar en ouder (751 mg/dag). 

Percentage van de bevolking van 3 jaar en ouder met onvoldoende calciuminname, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De resultaten zijn gebaseerd op nutritionele referentiewaarden gedefinieerd als gemiddelde behoeften.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden gehad hebben tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen)
  • Het percentage van de bevolking met een onvoldoende calciuminname uit voeding is vergelijkbaar tussen kinderen (63%), volwassenen van 18-64 jaar (63%) en volwassenen van 65 jaar en ouder (66%). Dit percentage is vooral hoog bij adolescenten, met 86% met een onvoldoende calciuminname uit voeding.
  • Een vergelijkbaar patroon wordt waargenomen wanneer de inname uit voeding en supplementen wordt beschouwd. 

Volgens jaar

Gemiddelde inname van calcium (mg/dag) in de bevolking van 3 tot 64 jaar, volgens jaar, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder werden niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • De gemiddelde inname van calcium uit voeding in de bevolking van 3 tot 64 jaar daalde van 758 mg/dag in 2014-2015 tot 699 mg/dag in 2022-2023.
  • Op dezelfde manier daalde de gemiddelde inname van calcium uit voeding en supplementen van 768 mg/dag in 2014-2015 tot 709 mg/dag in 2022-2023.

Percentage van de bevolking van 3 tot 64 jaar met onvoldoende calciuminname, volgens jaar, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De resultaten zijn gebaseerd op nutritionele referentiewaarden gedefinieerd als gemiddelde behoeften.
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder werden niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • Het percentage van de bevolking van 3 tot 64 jaar met een onvoldoende inname van calcium uit voeding is gestegen van 58% in 2014-2015 naar 67% in 2022-2023.
  • Een soortgelijk patroon wordt waargenomen voor het percentage personen van 3 tot 64 jaar met een onvoldoende calciuminname uit voeding en supplementen, met een stijging van 57% in 2014-2015 naar 66% in 2022-2023.

Bijdrage van voedingsmiddelen en supplementen

De bijdrage van voedingsmiddelen en supplementen aan de calciuminname, in de bevolking van 3 jaar en ouder, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Melk, melkproducten en plantaardige alternatieven dragen voor 44% bij aan de calciuminname van de bevolking, gevolgd door niet-alcoholische dranken (14%) — zoals mineraalwater, cichoreidranken en kant-en-klare koffie met toegevoegde melk (bijv. cappuccino, ijskoffie) — en granen en graanproducten (9%).
  • Voedingssupplementen zijn goed voor 2% van de totale calciuminname.

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Micronutriënten: Calcium, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/micronutrienten-mineralen/calcium

QR code

QR code for this page URL