Fruit, noten, zaden en olijven

Last updated on 8-8-2025 by Laïla Boulbayem

Waarom bestuderen we het voedingspatroon van de bevolking?

  • Onze voeding heeft een directe invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Door de voedingspatronen van de bevolking te bestuderen (Welke voedingsmiddelen worden gegeten? Hoe vaak? En door wie?) kunnen we verbeterpunten identificeren en weloverwogen beslissingen nemen om gezondere eetgewoonten te bevorderen. Deze kennis helpt bij het verminderen van het risico op voedingsgerelateerde ziekten en draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde, duurzame voedselsystemen.
  • Deze pagina beschrijft de algemene consumptie van fruit, noten, zaden en olijven, ongeacht hun conservering en bereidingswijze. Meer informatie over de vergelijking van de gebruikelijke inname van ‘fruit’ of ‘noten en zaden’ met de voedingsaanbevelingen vindt u hier en hier

 

Hoe hebben we de consumptie van fruit, noten, zaden en olijven in het voedingspatroon bestudeerd?

  • De consumptie van fruit, noten, zaden en olijven werd berekend op basis van gegevens van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen en dit zowel voor de gehele populatie als per bevolkingsgroep. Getrainde interviewers registreerden, op twee niet-opeenvolgende dagen, alle voedingsmiddelen en dranken die de deelnemers de dag voordien hadden geconsumeerd met behulp van een gespecialiseerd computerprogramma (GloboDiet®). 
  • De gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven (in gram per dag) werd berekend op basis van de gemiddelde consumptie over de twee 24-uursvoedingsnavragen van elke deelnemer en afzonderlijk bepaald voor het totaal en per subcategorie. De top-10 van de meest geconsumeerde soorten fruit werd ook afgeleid uit de 24-uursvoedingsnavraag. Aangezien de gemiddelde verdelingen scheef zijn, moeten vergelijkingen tussen subgroepen van de populatie met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.
  • Naast de 24-uursvoedingsnavragen vulden de deelnemers (of de ouders in het geval van kinderen) ook een voedselfrequentievragenlijst in: ze gaven aan hoe vaak ze in de afgelopen 12 maanden een bepaald voedingsmiddel of een bepaalde voedingsgroep hadden geconsumeerd. Op deze pagina presenteren we de frequentie van de consumptie van fruit, noten, zaden en olijven op basis van de volgende categorieën: ‘nooit’, ‘minder dan eenmaal per week’, ‘eenmaal per week’, ‘2-4 maal per week’, ‘5-6 maal per week’ en ‘eenmaal per dag of meer’.
  • De gedetailleerde methodologie is hier te vinden.

 

Wat omvat de groep ‘fruit, noten, zaden en olijven’?

  • De resultaten die zijn verkregen op basis van de gegevens van de  24-uursvoedingsnavragen omvatten de volgende subcategorieën: 
    • Fruit, waaronder vers fruit, bevroren fruit, gedroogd fruit en fruit in blik;
    • Vruchtencompote zoals appelmoes en abrikozenpuree;
    • Noten en zaden;
    • Noten- en zadenpasta’s zoals pindakaas;
    • Kruidenthee;
    • Olijven.
  • De resultaten die zijn verkregen op basis van de voedselfrequentievragenlijst omvatten de volgende dranken:
    • Fruit, vers of bevroren;
    • Noten en zaden zoals amandelen, pinda’s, cashewnoten, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad, etc. 

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

De gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven is 126 g per dag, waarvan 114 g fruit per dag
18% van de bevolking consumeert nooit noten en zaden, terwijl 9% dagelijks noten en zaden consumeert
Het percentage van de bevolking dat minstens één keer per dag fruit eet, neemt toe met het opleidingsniveau
Het percentage van de bevolking dat minstens één keer per dag fruit eet, is het laagst bij adolescenten (10-17 jaar) (38%) en jongvolwassenen (18-39 jaar) (36%)
Appel (60 g per dag), banaan (51 g per dag) en vruchtencompote (21 g per dag) zijn de meest geconsumeerde vruchten

Volgens geslacht

Gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • De gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven is 126 g/dag in de bevolking van 3 jaar en ouder, waarvan 114 g/dag fruit, 7 g/dag vruchtencompote, 4 g/dag noten en zaden, 0 g/dag noten- en zadenpasta’s en 1 g/dag olijven. 
  • Mannen consumeren gemiddeld 124 g fruit, noten, zaden en olijven per dag, waarvan 110 g fruit per dag.
  • Vrouwen consumeren gemiddeld 128 g fruit, noten, zaden en olijven per dag, waarvan 118 g fruit per dag.

 

Frequentie van fruitconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • 48% van de bevolking eet minstens één keer per dag fruit.
  • 54% van de vrouwen in vergelijking met 43% van de mannen eet minstens één keer per dag fruit.

Frequentie van de consumptie van noten en zaden in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • 9% van de bevolking consumeert minstens één keer per dag noten en zaden, 14% één keer per week en 44% minder dan één keer per week.
  • 18% van de bevolking eet nooit noten en zaden. Dit percentage is vergelijkbaar bij mannen (18%) en vrouwen (17%).
  • Meer vrouwen (10%) dan mannen (7%) consumeren minstens één keer per dag noten en zaden. 

Meest geconsumeerde fruitsoorten

Gemiddelde consumptie (g/dag) van de 10 meest geconsumeerde soorten fruit in de bevolking van 3 jaar en ouder, België: 2022-2023

  • Ongewogen resultaten.
  • De gemiddelde consumptiewaarden zijn alleen gebaseerd op individuen die aangaven fruit te eten.
  • De meest geconsumeerde vruchten in België zijn appels (60 g/dag), bananen (51 g/dag) en vruchtencompote (21 g/dag).

 

Volgens leeftijd

Gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • De gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven is 139 g/dag bij kinderen (3-9 jaar) en daalt naar 94 g/dag bij adolescenten (10-17 jaar).

  • Bij volwassenen stijgt de gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven met de leeftijd van 107 g/dag bij jongvolwassenen (18-39 jaar) tot 131 g/dag bij volwassenen van middelbare leeftijd (40-64 jaar) en 154 g/dag bij oudere volwassenen (65 jaar en ouder).

  • De gemiddelde consumptie van fruit neemt af met de leeftijd van 125 g/dag bij kinderen (3-9 jaar) tot 81 g/dag bij adolescenten (10-17 jaar) en 96 g/dag bij jongvolwassenen (18-39 jaar). Daarna stijgt het tot 118 g/dag bij volwassenen van middelbare leeftijd (40-64 jaar) en 144 g/dag bij oudere volwassenen (65 jaar en ouder). 

Frequentie van fruitconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • Het percentage van de bevolking dat minstens één keer per dag fruit eet is het hoogst bij kinderen (3-9 jaar) (69%) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (63%), en het laagst bij adolescenten (10-17 jaar) (38%) en jongvolwassenen (18-39 jaar) (36%).  

Frequentie van de consumptie van noten en zaden in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • Het percentage van de bevolking dat minstens één keer per dag noten en zaden consumeert is het laagst bij kinderen (3-9 jaar) (5%) en adolescenten (10-17 jaar) (3%). Na de adolescentie neemt het percentage toe tot 8% bij jongvolwassenen (18-39 jaar) en 11% bij volwassenen van middelbare leeftijd (40-64 jaar) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder).
  • 25% van de kinderen (3-9 jaar), 21% van de adolescenten (10-17 jaar) en 25% van de oudere volwassenen (65 jaar en ouder) eet nooit noten en zaden, tegenover 12% van de jongvolwassenen (18-39 jaar) en 13% van de volwassenen van middelbare leeftijd (40-64 jaar).     

Volgens opleidingsniveau

Gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • De gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven is 109 g/dag bij mensen met een laag opleidingsniveau, 135 g/dag bij mensen met een gemiddeld opleidingsniveau en 150 g/dag bij mensen met een hoog opleidingsniveau.
  • De gemiddelde consumptie van fruit is 99 g/dag bij mensen met een laag opleidingsniveau, 123 g/dag bij mensen met een gemiddeld opleidingsniveau en 137 g/dag bij mensen met een hoog opleidingsniveau.  

Frequentie van fruitconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Het percentage van de bevolking dat minstens één keer per dag fruit eet, stijgt volgens opleidingsniveau van 44% bij mensen met een laag opleidingsniveau tot 49% bij mensen met een gemiddeld opleidingsniveau en 57% bij mensen met een hoog opleidingsniveau.
  • 4% van de mensen met een laag opleidingsniveau eet nooit fruit.

Frequentie van de consumptie van noten en zaden in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • 6% van de mensen met een laag opleidingsniveau consumeert minstens één keer per dag noten en zaden, tegenover 14% van de mensen met een hoog opleidingsniveau.
  • Het percentage mensen dat nooit noten en zaden consumeert is hoger bij mensen met een laag opleidingsniveau (24%) dan bij mensen met een middelbaar (12%) of hoog opleidingsniveau (11%).  

 

Volgens regio

Gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.​
  • De gemiddelde consumptie van fruit, noten, zaden en olijven bedraagt 133 g/dag in Vlaanderen en 108 g/dag in Wallonië.
  • De gemiddelde consumptie van fruit bedraagt 122 g/dag in Vlaanderen tegenover 94 g/dag in Wallonië.

 

Frequentie van fruitconsumptie bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • Het percentage van de bevolking dat minstens één keer per dag fruit eet, is hoger in Vlaanderen (51%) dan in Wallonië (43%).   

Frequentie van de consumptie van noten en zaden bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • Brussels is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • Er zijn geen verschillen waargenomen in de frequentie van de consumptie van noten en zaden tussen regio’s.   

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Voedselconsumptie: Fruit, noten, zaden en olijven, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie/fruit-noten-zaden-en-olijven

QR code

QR code for this page URL