Hiv en aids

De preventie tegen aids evolueert. Naast condooms en screening is de behandeling uitgegroeid tot een volledig preventief instrument. Vandaag zorgen de behandelingen ervoor dat mensen met hiv langer in goede gezondheid kunnen leven en blokkeren ze de overdracht van hiv.

Wat is hiv?

Het hiv (humaan immunodeficiëntievirus) is een virus dat geleidelijk het immuunsysteem aanvalt en wordt overgedragen:

  • via sperma en vaginale afscheidingen tijdens seksuele betrekkingen zonder condoom
  • via het bloed tijdens spuitenruil onder gebruikers van injecteerbare drugs
  • van moeder op kind tijdens de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding.

Wat is aids?

Aids (verworven immunodeficiëntiesyndroom) treedt op in de slotfase van een hiv-infectie. In dit stadium is het immuunsysteem niet meer in staat om het lichaam te verdedigen. Een persoon van wie het immuunsysteem niet meer in staat is om het lichaam te verdedigen, wordt immuungecompromitteerd genoemd. 

Wat doet het hiv-virus?

Het hiv-virus vermenigvuldigt zich in het lichaam en dringt binnen in de cellen van het immuunsysteem, de CD4 T-lymfocyten. Deze cellen spelen een fundamentele rol in de verdediging van het lichaam tegen microben. 

De vernietiging van de CD4 T-lymfocyten verzwakt het immuunsysteem dat zijn rol niet meer kan vervullen: vechten tegen infecties.

Het immuunsysteem wordt dan zeer kwetsbaar voor opportunistische infecties: microben die geen ziekte veroorzaken bij een gezond persoon brengen een vaak ernstige ziekte met zich mee bij immuungecompromitteerde patiënten.

Wanneer opportunistische infecties of hiv-gerelateerde kanker optreden, spreekt men van het verworven immunodeficiëntiesyndroom (aids).

Wat is seropositiviteit?

Een seropositieve persoon is een persoon die met hiv leeft: zijn/haar bloedtest (serum) reageert op anti-hiv-antilichamen die als reactie op een hiv-besmetting zijn aangemaakt.

Zonder behandeling kan de laatste fase van een hiv-infectie, aids, 10 tot 15 jaar na de besmetting haar intrede doen. 

Mensen met aids zijn allemaal hiv-positief, maar niet alle seropositieve mensen hebben aids!

WIST U DAT? De Verenigde Staten in 1981 de eerste tekenen van een toen zeldzame ziekte hebben gemeld. Het aidsvirus in 1983 door een team van Franse onderzoekers werd geïsoleerd. Het team onderzoekers van het Pasteur-instituut in 2008 de Nobelprijs voor de Geneeskunde kreeg.

Sciensano is verantwoordelijk voor de surveillance van hiv en aids in België sinds 1985 Met deze surveillance kan het aantal met hiv besmette personen en het aantal onder hen dat aids heeft, worden bepaald.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Projects

There are currently no projects associated to this health topic

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

Andere informatiebronnen

There are currently no external links associated to this health topic