Hiv en aids

Hiv-preventie evolueert. Naast condoomgebruik en screening is behandeling een volwaardig preventiemiddel geworden. Tegenwoordig kunnen mensen met hiv dankzij behandelingen langer in goede gezondheid leven en seksuele overdracht van hiv voorkomen.

Wat is hiv?

Hiv (Humaan Immunodeficiëntie Virus) is een virus dat geleidelijk het immuunsysteem van het lichaam aanvalt. Het hiv-virus vermenigvuldigt zich in het lichaam en dringt cellen van het immuunsysteem, CD4 T-lymfocyten, binnen. Deze cellen spelen een fundamentele rol in de verdediging van het lichaam tegen infecties en ziekten. Er is momenteel geen curatieve behandeling voor hiv. Als mensen eenmaal hiv hebben, hebben ze het voor het leven. Maar met de juiste medische zorg en antiretrovirale therapie kan hiv onder controle worden gehouden. Als hiv niet wordt behandeld, leidt het tot aids (verworven immunodeficiëntiesyndroom).

Hoe wordt hiv overgedragen? 

De meest voorkomende manieren om hiv te krijgen zijn: 

  • Vaginale of anale seks hebben met iemand die hiv heeft zonder een condoom te gebruiken
  • Naalden, spuiten of andere drugsinjectiemiddelen delen met iemand die hiv heeft. 

Hiv kan ook worden overgedragen van een moeder met hiv op haar baby tijdens de zwangerschap, de geboorte of het geven van borstvoeding. Dit komt echter zeer zelden voor in België door de vooruitgang in hiv-preventie en -behandeling.
Hiv kan ook worden verspreid door transfusie van besmet bloed of orgaantransplantatie. Dankzij de screening van bloed op de aanwezigheid van hiv-infectie, is het risico om hiv op te lopen via bloedtransfusie of orgaantransplantatie in België echter uiterst klein.

Wat is aids?

Aids (verworven immunodeficiëntiesyndroom) treedt op in de slotfase van een hiv-infectie. In dit stadium is het immuunsysteem niet langer in staat om het lichaam te verdedigen. Mensen met aids kunnen steeds meer opportunistische infecties of andere ernstige ziekten krijgen die zonder hiv-behandeling tot de dood zullen leiden.

Met hiv leven?

Iemand met een hiv-infectie leeft met hiv: zijn of haar bloedtest (serum) reageert op hiv-antilichamen, die worden aangemaakt als reactie op een hiv-infectie. Er is geen genezing voor hiv: als iemand eenmaal hiv heeft, is het voor het leven. Maar met de juiste medische zorg kan hiv onder controle worden gehouden. De behandeling van hiv wordt vaak antiretrovirale therapie genoemd. Mensen met hiv die een effectieve hiv-behandeling krijgen, kunnen lang en gezond leven en seksuele overdracht van hiv op hun partners voorkomen.

Hoe verspreidt hiv zich over de wereld?

Er zijn gevallen van hiv in elk land ter wereld, maar de verdeling van deze gevallen is verre van homogeen. Sub-Saharaans Afrika is de zwaarst getroffen regio, gevolgd door Azië en de landen rondom de Stille Oceaan. In Europa gaat het om een geconcentreerde epidemie met regionale verschillen in infectiegraad en bevolkingsgroepen met een verhoogd risico.

Wie wordt het meest getroffen in België?

Sinds het begin van de hiv-epidemie in België in 1985 worden twee sleutelpopulaties bijzonder getroffen, met name mannen die seks hebben met mannen, met Belgische nationaliteit en heteroseksuele mannen en vrouwen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. Gezien de dalende trend van de diagnoses in deze sleutelpopulaties wordt het aandeel van populaties met andere profielen de laatste jaren relatief groter, waardoor de epidemie in België nu meer gediversifieerd is. 

Raadpleeg het laatste rapport

Sciensano is verantwoordelijk voor de surveillance van hiv en aids in België sinds 1985. Deze surveillance maakt het mogelijk om het aantal mensen dat besmet is met hiv en hun zorg op te volgen.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema