Tekenoverdraagbare ziekten

Teken kunnen drager zijn van ziektekiemen, die bij een beet op de mens of een dier overgedragen kunnen worden. De ziekte van Lyme (of Lyme borreliose) is de meest voorkomende tekenoverdraagbare ziekte bij de mens. 

Wat zijn tekenoverdraagbare ziekten? 

Een beet van een teek is meestal onschuldig en veroorzaakt enkel een lokale reactie met wat roodheid en jeuk. In sommige gevallen kan de teek echter drager zijn van ziektekiemen (bacteriën, virussen of parasieten) die via het speeksel van de teek overgedragen kunnen worden en zo ziekte bij de mens of dier kunnen veroorzaken. 

Ziekte van Lyme

Lyme borreliose, of de ziekte van Lyme, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi sensu lato, die op de mens kan worden overgedragen bij de beet van een teek, wanneer deze zelf besmet is.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis (of TBE) is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het tekenencefalitisvirus (TBEV).

Anaplasmose 

Humane granulocytaire anaplasmose (HGA), is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum.

Andere tekenoverdraagbare ziekten bij de mens

Naast de ziektekiemen die Lyme borreliose, tekenencefalitis of anaplasmose veroorzaken (zie hoger), kunnen teken ook drager zijn van andere bacteriën of parasieten (o.a. Neoehrlichia mikurensis, Borrelia miyamotoi, Rickettsia spp., Francisella tularensis en Babesia spp.).

Algemeen worden andere ziektekiemen dan de Borrelia burgdorferi s.l. bacterie, veel minder vaak aangetroffen in teken en ziekte bij de mens, veroorzaakt door infectie met deze ziektekiemen, wordt zelden vastgesteld in België. De infecties verlopen vaak zonder symptomen of met griepachtige verschijnselen, waarbij er meestal niet naar de oorzaak gezocht wordt. Soms kunnen de infecties echter ernstig verlopen, vooral bij mensen met een verlaagde immuniteit.

Sciensano staat in voor de epidemiologische surveillance van verschillende ziekten bij de mens die door teken worden overgedragen en volgt de blootstelling van de bevolking aan tekenbeten op (via het project TekenNet). Daarnaast doen we ook onderzoek via specifieke studies, o.a. op teken en bij dieren. 

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp