An Van den Bossche wint prijs voor beste mondelinge presentatie

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 10 augustus 2018
Last updated on 13-8-2018 by Daisy Tysmans

Sciensano meldt trots dat An Van den Bossche, onderzoekster bij de dienst Bacteriële ziekten van de Wetenschappelijke Directie Infectieziekten mens van Sciensano, de Prijs voor beste mondelinge presentatie ontving tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Society of Mycobacteriology in Dresden, Duitsland.

Prijs voor beste mondelinge presentatie

«Het was al een geweldige kans om ons onderzoeksproject te presenteren aan dit publiek van wetenschappers gespecialiseerd in Mycobacteriën en Tuberculose, en ik was al heel blij met al de feedback die ik kreeg. Om daarbovenop erkenning voor ons werk te krijgen door de Prijs voor beste mondelinge presentatie te winnen, is een echte eer. Het biedt extra mogelijkheden om banden te leggen en samen te werken met zeer gerespecteerde onderzoeksteams. De gratis registratie voor de conferentie volgend jaar is natuurlijk een mooie bijkomstigheid », zegt An Van den Bossche, Sciensano-onderzoekster bij de dienst Bacteriële ziekten.

Deze prijs bekroont de meest inspirerende presentaties, die worden gegeven door impactvolle en engagerende sprekers. De prijs, die is geselecteerd door de wetenschappelijke commissie van de conferentie, daagt sprekers nog meer uit en moedigt hen aan om hun onderzoeksresultaten met de maatschappij te delen.

Geneesmiddelenresistentie bij tuberculose

De presentatie „RNA-based Drug Susceptibility Testing in Tuberculosis” won uit een reeks van 32 geselecteerde mondelinge presentaties. Het onderzoek richt zich op het probleem van resistentie tegen geneesmiddelen bij tuberculose, dat wereldwijd nog steeds de meest dodelijke infectieziekte is. An en haar collega’s ontwikkelen een nieuwe diagnostische test voor de detectie van gevoeligheid voor geneesmiddelen bij Mycobacterium tuberculosis in het TIDRACE-project. Door de intracellulaire respons van de bacteriën in de aanwezigheid en / of afwezigheid van een geneesmiddel te meten, gebruikt deze test een volledig nieuwe aanpak om de huidige kweekafhankelijke standaardmethoden van 2-8 weken te versnellen tot 2-3 dagen.

Van den Bossche receives ESM award

Over de Europese vereniging van mycobacteriologie (ESM)

De European Society of Mycobacteriology (ESM) is een internationale non-profitvereniging die zich bezighoudt met wetenschappelijke aspecten van mycobacteriologie en de gerelateerde ziekte. Ze wordt beschouwd als een van de meest actieve internationale wetenschappelijke samenlevingen op dit gebied. De ESM zet zich onder andere in voor het verspreiden van kennis over alle aspecten van mycobacteriologie en gerelateerde ziekten via wetenschappelijke bijeenkomsten en publicaties, het verstrekken van hoogwaardige opleidingen aan zorgverleners, het bevorderen van hoogwaardige en kosteneffectieve diagnostische procedures en het adviseren van overheden en niet-gouvernementele agentschappen. De jaarlijkse conferentie vond voor de 39e keer plaats en biedt een waardevol platform voor onderzoekers en wetenschappers om hun ideeën en onderzoeksresultaten binnen het vakgebied uit te wisselen. Het behandelt verschillende onderwerpen: van basiswetenschap en actuele diagnostische methoden tot klinische aspecten, behandeling en overdracht van mycobacteriële infecties. Aan het ESM namen 15 gerenommeerde keynote-sprekers en 32 geselecteerde sprekers deel. Het ESM 2018 werd gehouden van 1 tot en met 4 juli 2018 in Dresden en werd bijgewoond door internationale deelnemers.

Meer info over het gepresenteerde onderzoek

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL