LNE-2014-2022 - Expertondersteuning voor de beoordeling van aanvragen voor conformiteitscertificaten, het toezicht op technologische ontwikkelingen en onderzoek naar gezondheidseffecten van draadloze technologie

Last updated on 12-9-2023 by Maryse Ledent
Projectduur:
februari 3, 2014
-
juni 30, 2024

In het kort

Door de verschillende aspecten van draadloze technologie te onderzoeken maakt deze studie het mogelijk om de vlaamse regering professioneel te ondersteunen. Een van deze aspecten is het raadplegen van wetenschappelijke literatuur voor rapporten over (het gebrek aan) potentiële gezondheidseffecten van radiofrequentiestralingen (van mobiele telefoontechnologieën). Sciensano is verantwoordelijk voor het overzicht van en kritische discussie over de in-vitro- en in-vivo-onderzoeken.

Projectbeschrijving

Dit project beoogt het verstrekken van deskundig advies over de verschillende aspecten van radiofrequente (RF) toepassingen, inclusief de technische, biologische en wetgevende aspecten: 

  • vraaggestuurd expertadvies voor de evaluatie van gelijkvormigheidsattesten wanneer een standaardbeoordeling niet mogelijk is 
  • expertadvies over de ontwikkeling van nieuwe draadloze technologieën en toepassingen
  • expertadvies over onderzoek gelinkt aan de mogelijke gezondheidseffecten van RF-straling
  • antwoorden op vragen over alle aspecten van niet-ioniserende straling
  • Testsimulaties (bv. door metingen) die plaatsvinden bij de vraag naar conformiteit met de echte blootstelling

In dit project werkt Sciensano samen met de departmeneten IMEC INTEC-WAVES en Public Health van de Universiteit van Gent. De bijdrage van Sciensano is gericht op het zoeken naar wetenschappelijke literatuur van in-vitro- en in-vivo- studies over mogelijke gezondheidseffecten van RF-straling. Daarom gebruiken we gemeenschappelijke zoekmachines, zoals PubMed, maar ook meer gespecialiseerde databases zoals EMF-Portal. Om de drie maanden wordt een samenvattend rapport van gepubliceerde studies op de LNE-website gepost.

Meerwaarde op wetenschappelijk niveau

Door het opvolgen van wetenschappelijke literatuur over draadloze technologie en apparaten zullen we andere lopende projecten, zoals BBEMG en ExpoComm, beter kunnen uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat onze betrokkenheid in andere raden en commissies verhoogt en dat er nieuwe projecten voorstellen ontworpen kunnen worden.

Meerwaarde voor de volksgezondheid

Vandaag bestaat er nog veel bezorgdheid over draadloze technologie en apparaten (GSM, smartphone, wifi, etc.) bij de bevolking en de autoriteiten door de onzekerheid over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Door wetenschappelijke litteratuur over dit onderwerp te overzien, blijven de wetenschappers van Sciensano up-to-date over de nieuwste ontwikkelingen in het domein en kunnen zo de bevolking informeren (via de LNE website).

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Els De Waegeneer
Lutgart Braeckman
Wout Joseph
Wout Joseph

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL