TabakTalks - Kwalitatief onderzoek bij ex-rokers en bij huidige rokers die niet willen of kunnen stoppen

Last updated on 30-4-2024 by Lieke Vervoort
Projectduur:
maart 1, 2024
-
september 30, 2024

In het kort

Sciensano organiseert in opdracht van Vlaams Instituut Gezond Leven het TabakTalks-project. In dit onderzoek laten we rokers en recente ex-rokers aan het woord via individuele interviews om zo een duidelijker beeld te krijgen van hun intenties en attitudes ten opzichte van hun rookgedrag. Verder zullen we inzicht krijgen in de ervaring die rokers en ex-rokers hebben met de erkende rookstopmiddelen.

Projectbeschrijving

Sciensano organiseert het TabakTalks-project in 2024 in opdracht van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het gaat om een kwalitatief onderzoek waarbij we gebruik maken van individuele online interviews. Rokers en ex-rokers worden met dit onderzoek voor het eerst aan het woord gelaten, zonder vooroordelen of stigmatisering. We stellen open vragen zoals:

  • Wat vind je positief aan roken? 
  • Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen aan stoppen met roken?
  • Wat waren de grootste hindernissen bij je voorbije rookstoppogingen?
  • Wat zou je nodig hebben om succesvol te stoppen met roken?
  • Welke aandeel kunnen ex-rokers spelen om huidige rokers te helpen stoppen?

Het onderzoek richt zich op rokers en recente ex-rokers van het Vlaams Gewest van minstens 18 jaar oud, onafhankelijk van hun nationaliteit of enig ander kenmerk. Het doel is om in totaal met 75 rokers en recente ex-rokers in gesprek te gaan. 

Via TabakTalks zal Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, meer inzicht krijgen in de noden en behoeften van rokers. Onze opdrachtgever, het Vlaams Instituut Gezond Leven, zal de resultaten gebruiken om het beleid rond roken te verbeteren.

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL