MEMO+ - Monitoring van exotische Aedes muggen in België

Last updated on 5-11-2024 by Cassandre Dugailliez
Projectduur:
september 13, 2021
-
Project with no end date

In het kort

Exotische muggen, zoals de tijgermug (Aedes albopictus), verspreiden zich in Europa als gevolg van de toegenomen globalisering en de klimaatverandering. Ze hebben zich kunnen vestigen in Zuid-Europa en verspreiden zich nu noordwaarts en zijn ook in België gesignaleerd. Deze muggensoort kan virussen overbrengen zoals chikungunya, dengue en zika.

Momenteel begint de tijgermug zich lokaal te vestigen in België, net zoals in onze buurlanden. Daarom zal de vroegtijdige detectie van nieuwe locaties met tijgermuggen het mogelijk maken om controle- en preventieacties op te zetten om de vestiging te vertragen en bijgevolg een uitbraak van door muggenovergedragen ziekten (bv. chikungunya, dengue of Zika) te voorkomen.

Het MEMO+ project heeft als doel de introductie van exotische Aedes-muggen, zoals de tijgermug, in België op te volgen. Sciensano coördineert het project en is verantwoordelijk voor het burgerwetenschapsplatform dat burgers toelaat om de aanwezigheid van muggen te melden door hun foto’s te uploaden op de website. Morfologische identificatie van de muggen op de foto wordt gedaan om te bepalen of het een tijgermug is of niet. Daarnaast communiceert Sciensano met alle partners (federaal, regionaal, lokaal) en met de burgers over de situatie van de tijgermuggen in hun gemeenten. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen coördineert de veldactiviteiten en bevestigt de aanwezigheid van de tijgermug in het veld.

Meld een tijgermug via www.MuggenSurveillance.be of via de mobiele applicatie (beschikbaar voor Android  en Apple).

Projectbeschrijving

De introductie van exotische Aedes muggensoorten is erkend als een potentiële bedreiging voor de volksgezondheid in Europa en ook in België. Deze muggen kunnen vectoren zijn van virussen zoals chikungunya, dengue of Zika. Daarom is het toezicht op muggen van het allergrootste belang om hun introductie en vestiging in België te voorkomen of zo veel mogelijk te vertragen. 
Om te voorkomen dat er autochtone overdracht van muggenoverdraagbare ziekten in Belgë plaatsvindt, moeten er een aantal elementen aanwezig zijn waaronder:

  • een goede bewaking van exotische Aedes muggen 
  • een goed toezicht op muggen overdraagbare ziekten
  • en een geïntegreerde analyse om deze informatie tijdig te combineren en te interpreteren. 

Deze elementen zijn van het allergrootste belang en alleen een goede synergie tussen deze elementen kan ervoor zorgen dat de overdracht van deze ziekten ter plaatse met succes wordt voorkomen.

In deze context, het MEMO+ project zorgt voor de monitoring van exotische Aedes muggen in België op basis van twee onafhankelijke maar complementaire onderdelen:

  1. Passieve bewaking (Sciensano): berust op burgerwetenschap, gebaseerd op het MuggenSurveillance platform (website en App) voor de melding van de tijgermug door burgers.
  2. Actieve bewaking (ITG): is gebaseerd op inspecties en het monitoren van exotische muggen in het veld door het plaatsen van muggenvallen en het uitvoeren van larvenverzamelingen. 

Deze combinatie van burgerobservatie en actieve toezicht stelt ons in staat om deintroductie van exotische Aedes-muggen, in het bijzonder de tijgermug, op het hele grondgebied van België vroegtijdig op te sporen.

Voor vragen of meer informatie over het MEMO+ project, kan u contact opnemen met de projectverantwoordelijke Javiera Rebolledo Romero.

 

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL