COVIDDIVER - Ontwikkeling van een methode om de diversiteit van SARS-CoV-2-stammen die in België circuleren, te evalueren

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 1, 2021
-
januari 1, 2022

In het kort

Het Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) is het virus dat verantwoordelijk is voor de COVID-19-epidemie. </p><p>Sinds januari 2021 circuleren verschillende varianten in de EU en wanneer geneesmiddelen en vaccins tegen het virus zullen worden gebruik, kan dit zelfs nog sneller toenemen. 

SARS-CoV-2 is aanwezig in faeces van besmette personen, wat betekent dat een staal afvalwater verschillende virale stammen van verschillende personen kan bevatten. </p><p>In het COVIDDIVER-project ontwikkelt Sciensano een methode om de diversiteit binnen deze stalen te detecteren.</p><p> Dit geeft een idee van de diversiteit van de circulerende stammen van SARS-CoV-2 in de Belgische bevolking.
 

Projectbeschrijving

De variabiliteit van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) speelt een belangrijke rol in de opzet van accurate diagnostische tests evenals in de ontwikkeling van antivirale stoffen en vaccins.</p><p> In dit project ontwikkelt Sciensano een methode om high-throughput WGS-gegevens van stammen aanwezig in omgevingsstalen (bijv. afvalwater) te analyseren. </p><p>De resultaten van dit project zullen bijdragen om diversiteit van SARS-CoV-2-stammen (varianten) die onder de Belgische bevolking circuleren te identificeren.

De aanwezigheid van SARS-CoV-2 in afvalwater is hoofdzakelijk het resultaat van de aanwezigheid ervan in de faeces van besmette personen. </p><p>Bijgevolg kan een staal afvalwater verschillende virale stammen bevatten, afkomstig van verschillende personen. </p><p>Sciensano ontwikkelt een strategie voor zowel het experimentele laboratorium, door whole genome sequencing uit te voeren op stalen, als de bio-informatica, door deze gegevens te analyseren met de computer, om de identificatie van die verschillende stammen mogelijk te maken om een volledig beeld te geven van de diversiteit van SARS-CoV-2-stammen in de Belgische bevolking.</p><p> Dit gebeurt in twee stappen:

  1. De in silico-benadering omvat het mengen van WGS-gegevens en de analyse ervan. 
  2. De in vitro-benadering bestaat uit de optimalisering en toepassing van de bestaande sequencing-strategie, gebaseerd op PCR gericht op het volledige genoom van SARS-CoV-2 met behulp van artificiële mengelingen die meerdere verschillende stammen bevatten.

De resultaten van dit project zullen bijdragen bij het evalueren van de diversiteit binnen SARS-CoV-2.</p><p> Sinds januari 2021 circuleren enkele varianten, maar wanneer geneesmiddelen en vaccins tegen het virus zullen worden gebruikt, kan dit zelfs nog sneller toenemen. </p><p>Daar komt nog bij dat deze varianten een negatieve invloed kunnen hebben op de doeltreffendheid van de diagnostische tests. </p><p>Deze benadering ondersteunt de huidige epidemiologische surveillance. </p><p>Bovendien kan dit type van surveillance worden uitgebreid tot andere pathogenen.

Partners

Xavier Saelens

Financierder

QR code

QR code for this page URL