TREFCOM - Risico's van nieuwe trends in verband met materialen en voorwerpen die in contact komen met voedsel

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
december 1, 2021
-
mei 30, 2024

In het kort

De toegenomen vraag naar milieuvriendelijke verpakkingen leidt tot een verschuiving in het gebruik van voedselcontactmaterialen. In plaats van fossiele kunststoffen moeten bedrijven alternatieve materialen ontwikkelen, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met het milieu, maar ook met de veiligheid van de consument. Daarnaast kan verpakkingsafval ook worden verminderd door voedingsproducten in bulk te verkopen, waarbij de consumenten vaak hun eigen verpakking meebrengen. Deze studie onderzoekt de nieuwe trends op het gebied van voedselcontactmaterialen en hun mogelijke gezondheidsrisico’s.

Projectbeschrijving

Dit onderzoeksproject wil de mogelijke gezondheidsrisico’s in verband met alternatieve materialen voor fossiele voedselcontactmaterialen (VCM) en in bulk gekochte en verkochte voedingsproducten beoordelen. Bulkvoedingsproducten worden gedefinieerd als voedingsproducten die in grote hoeveelheden worden aangeboden en waarvoor de consument zijn eigen verpakking kan meebrengen.
Beide trends hebben gemeen dat zij een allergeen risico kunnen inhouden. Terwijl voor de alternatieve materialen het risico meestal verband houdt met de grondstoffen, hebben de allergene risico’s van bulkproducten eerder te maken met mogelijke kruisbesmetting en de toegankelijkheid/traceerbaarheid van allergeneninformatie in de hele toeleveringsketen. 

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL