VALHUDES - 'VALidation of HUman papillomavirus assays and collection DEvices for HPV testing on Self-samples and urine samples'

Last updated on 30-8-2023 by Marie Malingreau
Projectduur:
december 1, 2017
-
Project with no end date

In het kort

Vrouwen die niet deelnemen aan het screeningprogramma voor baarmoederhalskanker, lopen nog steeds het grootste risico om invasieve baarmoederhalskanker te ontwikkelen. Hulpmiddelen voor zelfbemonstering kunnen worden aangeboden aan vrouwen die zich te weinig laten screenen, om de participatiegraad te verhogen en de ontwikkeling van baarmoederhalskanker te voorkomen. Daarom hebben we een standaardprotocol ontwikkeld voor de validatie van HPV-tests (HPV = humaan papillomavirus) en afnamehulpmiddelen voor HPV-tests op vaginale en urinezelfmonsters (VALHUDES). Het protocol beoogt de klinische nauwkeurigheid te evalueren van HPV-tests voor de opsporing van baarmoederhalsprekanker en/of -kanker met behulp van zelf genomen monsters. Deze gevalideerde HPV-tests kunnen vervolgens worden gebruikt voor de opsporing van baarmoederhalsprekanker en/of -kanker met behulp van urine- of vaginale monsters die vrouwen zelf hebben genomen. 

Projectbeschrijving

Vrouwen die niet deelnemen aan de screening op baarmoederhalskanker, kunnen worden bereikt door hulpmiddelen voor vaginale of urinezelfbemonstering voor HPV-tests aan te bieden, wat meestal effectiever is om een reactie uit te lokken dan een conventionele uitnodiging om contact op te nemen met een arts voor een baarmoederhalsuitstrijkje. Er zijn momenteel honderden HPV-tests in de handel, waarvan er slechts enkele volgens internationale consensusrichtlijnen zijn gevalideerd voor screening op baarmoederhalskanker met behulp van baarmoederhalsmonsters, maar niet met behulp van vaginale of urinemonsters. Er zijn slechts beginselen voor degelijke validatie vastgesteld voor HPV-tests op basis van monsters van artsen. Daarom hebben we een standaardprotocol ontwikkeld voor de validatie van HPV-tests en afnamehulpmiddelen voor HPV-tests op vaginale en urinezelfmonsters (VALHUDES). 

Het VALHUDES-project beoogt vergelijkende gegevens van hoge kwaliteit te verstrekken over de klinische prestaties van HPV-tests met behulp van zelf genomen monsters. Het huidige protocol vergelijkt de klinische nauwkeurigheid van hoog-risico-HPV-tests (hrHPV-tests) met gedefinieerde, klinisch gevalideerde PCR-gebaseerde hrHPV-tests met behulp van onder gestandaardiseerde omstandigheden afgenomen vaginale zelfmonsters en urine uit de eerste straal, met hrHPV-tests met behulp van overeenkomende monsters die door een arts zijn afgenomen.
HPV-tests die klinisch zijn gevalideerd met behulp van zelfmonsters, kunnen worden gebruikt in het kader van screeningprogramma’s voor baarmoederhalskanker om cervicale intra-epitheliale neoplasie of baarmoederhalskanker op te sporen. 
 

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Davy Vanded Broeck
Alex Vosters
Severien Van Keer
Clementina Cocuzza
Kate Cuschieri

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL