Sciensano & Humaan papillomavirus (hpv) en baarmoederhalskanker

Last updated on 28-5-2019 by Admin Drupal

Om jezelf en je partners te beschermen tegen SOA's is het gebruik van een condoom cruciaal. Het wordt aanbevolen om vrouwen van 25 tot 64 jaar te screenen op HPV en meisjes van 12 tot 14 jaar (tot 18 jaar) te vaccineren tegen HPV

Wat doet het WIV?

Sciensano stelt elk jaar twee gedocumenteerde rapporten op over de evolutie van SOA's in België.

Deze rapporten zijn gebaseerd op de informatie van netwerken die gegevens verzamelen:

Alle SOA's worden gevolgd door het peilnetwerk van clinici, maar alleen Chlamydia, gonorroe en syfilis worden gevolgd door het netwerk van peillaboratoria voor microbiologie.

De rapporten worden openbaar gemaakt en overgedragen aan de overheid die het beleid van controle en preventie van SOA's opnieuw kan beoordelen.

Peilnetwerk van clinici

Sinds 2000 beschrijft het peilnetwerk van clinici, dat door de afdeling  Epidemiologie van infectieziekten wordt beheerd, de kenmerken van de personen die aan een SOA lijden (waaronder HPV-infectie) en de factoren die het risico op overdracht van een SOA verhogen.

De deelnemende artsen zijn gynaecologen, dermatologen, huisartsen, internisten, urologen. Andere deelnemers zijn de centra voor gezinsplanning, de SOA-klinieken en de medische centra voor studenten. Deelnemen aan het project gebeurt op vrijwillige basis. 

Sinds 2013 behoren ook de huisartsenpraktijken (peilnetwerk van huisartsen) tot het peilnetwerk van clinici. Ze registreren nieuwe episoden van Chlamydia, gonorroe en syfilis en condylomata (HPV).

Nationaal SOA-referentiecentrum

Het Nationaal referentiecentrum voor SOA's, dat door het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen wordt gehuisvest, levert de gegevens van de moleculaire surveillance aan Sciensano.

Het onderzoekt het genetische type (serotypering) van de circulerende microbestammen en bepaalt welke het meest circuleren. Op die manier kan het mogelijke epidemieën voorspellen. 

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

There are currently no scientific publication associated to this health topic

Andere publicaties

There are currently no publications associated to this health topic

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

Andere informatiebronnen

There are currently no external links associated to this health topic