C4D - Care4Diabetes

Last updated on 3-10-2023 by Marinka Vangenck
Projectduur:
februari 1, 2023
-
januari 1, 2026

In het kort

Wereldwijd is er een toename van diabetes type 2. Medicatie blijft de belangrijkste manier om diabetes type 2 te behandelen, maar genezen doet het niet. Een intensief programma op basis van:

  • voeding
  • lichaamsbeweging
  • slaap
  • relaxatie via kennis
  • het delen van ervaringen
  • en activiteiten

heeft aangetoond dat het mogelijk is om diabetes type 2 te verlichten en zelfs te behandelen.

Neem je deel aan het Care4Diabetes-project? Raadpleeg dan zeker onze Care4Diabetes-deelnemerspagina.

Projectbeschrijving

Tegen 2030 zullen naar verwachting 67 miljoen mensen in Europa diabetes hebben. Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en vroegtijdig overlijden. Het is aangetoond dat multidimensionale interventies, gericht op het veranderen van de levensstijl en onder begeleiding van multidisciplinaire teams, de ziekte gedeeltelijk of volledig kunnen omkeren en patiënten de mogelijkheid bieden hun gezondheid te verbeteren en de behandelingskosten te verlagen. Het Care4Diabetes-project kadert binnen een Europese gezamenlijke actie met als doel de gezondheid en het welzijn van mensen met diabetes type 2 te verbeteren in Wallonië dankzij een vroege behandeling en intensieve multidimensionale voorlichtingsprogramma’s. Het project is gebaseerd op een multidisciplinaire aanpak om de gewoonten van patiënten met diabetes type 2 in Wallonië te veranderen aan de hand van ‘goede praktijken’ die beproefd en erkend zijn door de EU. Het doel van dit onderzoek is om de gezondheid en het welzijn van mensen met diabetes type 2 te verbeteren via veranderingen in levensstijl en consumptiegewoonten, en om echte behandelingsmogelijkheden te bieden. Het onderzoek is gericht op iedereen tussen de 20 en 80 jaar met diabetes type 2. Het bevordert de implementatie, binnen het gezondheidssysteem, van niet-medicamenteuze interventies op basis van veranderingen van gewoonten. 

De proefprogramma’s zijn gebaseerd op het Nederlandse ‘Keer Diabetes2 Om’-programma, bekroond als ‘best practice’ door de Europese Unie. Dit programma omvat vier luiken:

  • voeding
  • lichaamsbeweging
  • slaap
  • en relaxatie.

De proefprogramma’s zullen een algemeen beeld geven van de versterking van het zorgsysteem door meer in te zetten op innovatieve en geïntegreerde preventieve interventies voor diabetes type 2 op basis van veranderingen van levensstijl. Dit alles met het doel de gezondheid en het welzijn van de patiënt te verbeteren en de medische kosten te verlagen. Bovendien zal de overdraagbaarheid van deze best practice het mogelijk maken om kennis te verwerven over de obstakels en de facilitatoren voor het implementeren van multidisciplinaire intensieve voorlichtingsprogramma’s in Wallonië.

Het Care4Diabetes-project is gebaseerd op het ‘Keer Diabetes2 Om’-programma.

Bekijk de video over ‘Keer Diabetes2 Om’ van het Nederlandse Voeding Leeft

Bekijk de lijst van onze partners

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL