Diabetes

Type 2-diabetes is veruit de frequentste vorm van diabetes. Je kan type 2-diabetes voorkomen of tegengaan met een gezonde levensstijl (gezonde voeding, lichaamsbeweging en zorgen voor een correct gewicht). Type 1-diabetes kan je echter niet voorkomen.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte die te wijten is aan een gebrekkige productie van insuline of een verminderde gevoeligheid ervoor:

  • ofwel produceert de alvleesklier geen of niet genoeg insuline
  • ofwel is het lichaam resistent geworden tegen insuline.

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen suiker kunnen opnemen en dat dus het suikergehalte in het bloed regelt.

Als het lichaam niet meer genoeg insuline produceert of resistent wordt tegen de werking van insuline, nemen de cellen minder suiker op en stijgt het suikergehalte in het bloed (hyperglycemie).

Type 2-diabetes is de frequentste vorm van diabetes: ongeveer 90% van de diabetespatiënten lijdt eraan en 10% van de diabetespatiënten heeft type 1-diabetes.

Type 1-diabetes

Type 1-diabetes is een auto-immuunziekte: het lichaam vernietigt zelf de cellen van de alvleesklier (pancreas). De alvleesklier kan dan niet meer voldoende insuline aanmaken. Insuline is het hormoon dat de cellen in staat stelt om suiker op te nemen en dat het suikergehalte in het bloed regelt.

Type 1-diabetes is gedeeltelijk genetisch bepaald en erfelijk. De diagnose wordt over het algemeen snel gesteld, al in de kinderjaren. Vandaar de naam “juveniele” diabetes. Maar die term wordt almaar minder relevant, aangezien bijna de helft van de gevallen nu optreedt na de leeftijd van 20 jaar.

Type 2-diabetes

Type 2-diabetes treedt op als het lichaam er niet meer in slaagt om correct insuline te gebruiken. De alvleesklier produceert nog wel insuline, maar het lichaam is er resistent tegen geworden. Dat is vaak het gevolg van overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. Er spelen echter ook genetische en erfelijke factoren mee.

Type 2-diabetes ontwikkelt zich doorgaans langzamerhand bij volwassenen vanaf de leeftijd van 40 jaar. Vandaar de naam “maturity onset” diabetes of ouderdomsdiabetes. Sinds enkele jaren zien we echter ook almaar vaker type 2-diabetes bij kinderen en adolescenten die te veel wegen of zwaarlijvig zijn.

Andere vormen van diabetes

We spreken van zwangerschapsdiabetes als een vrouw tijdens de zwangerschap hyperglycemie ontwikkelt.

Sciensano meet de prevalentie van diabetes in de bevolking en volgt de kwaliteit van de zorg die diabetespatiënten krijgen. De bedoeling daarvan is de zorg te verbeteren.

QR code

QR code for this page URL

Contacten