NRC Hepatitis Viruses - Nationaal referentiecentrum voor hepatitisvirus B, C, D en E

Last updated on 25-9-2019 by Aurélie Felice

Projectonderzoekers van Sciensano

Partners

Benoît Kabamba
Anja De Weggheleire

In het kort

Het Nationaal referentiecentrum voor hepatitisvirussen is een consortium tussen Sciensano en de Cliniques universitaires Saint-Luc (UCL). We voeren laboratoriumbevestiging en surveillance van infecties met hepatitis virus B, C, D en E uit. We bieden ook laboratoriumhulp aan de overheid om uitbraken van het hepatitis A-virus (HAV) te beheersen.

Projectsamenvatting

Het Nationaal referentiecentrum (NRC) voor hepatitisvirussen voert serologische en moleculaire tests uit voor hepatitis B, C, D en E. We detecteren en bevestigen specifieke antilichamen tegen hepatitisvirussen, antigenen, RNA en DNA, en voeren genotypering uit van virale isolaten/stammen.

Het NRC onderzoekt mutaties die resistentie van antivirale middelen tegen hepatitis B of C veroorzaken. We hebben nieuwe tests ontwikkeld en gevalideerd om mutaties te detecteren in de NS3-, NS5A- en NS5B-polymerasegenen van HCV.

Serologische en moleculaire testen voor het detecteren van virusinfectie of entistoffen in niet-invasieve speekselstalen (HAV, HBV, HCV) zijn reeds ontwikkeld of nog in ontwikkeling (HEV). We gebruiken deze speekseltests bij onderzoek naar uitbraken in het veld en bij epidemiologische studies.

We onderzoeken de seroprevalentie en/of immunisatiedekking tegen HAV, HBV, HCV en HEV in de Belgische bevolking. We voeren ook een retrospectieve multicentrische studie uit om de prevalentie van verschillende HCV-genotypes in België in kaart te brengen vanaf 2008 tot 2015. We werken samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen om HCV-detectiekits te valideren en de prevalentie van verschillende HCV-genotypes in Cambodja te bepalen.
 

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL