Cijfers

Meningitis in België

De laatste grote epidemie van invasieve meningokokkeninfectie was in 2001 (meningokok C). 

Vanaf 2002 daalde de incidentie van meningokokkeninfecties, vooral dankzij de invoering van de vaccinatie tegen de meningokok van serogroep C. 

Op dit moment komen invasieve infecties door meningokokken van serogroep B het meest voor in België.

Meer informatie over de huidige epidemiologie van meningokokkenziekten in België vindt u in surveillancerapporten in de rubriek publicaties onderaan deze webpagina.

Meningitis wereldwijd 

De A-stammen van meningokokken komen vaker voor in Afrika en Azië, en de B- en C-stammen in Europa en de Verenigde Staten.

Invasieve meningokokkeninfecties treffen vooral Sub-Saharaans Afrika langs de ‘meningitisgordel’, die zich uitstrekt van Senegal in het westen tot Ethiopië in het oosten.

Elke 7 tot 14 jaar worden deze gebieden getroffen door epidemieën (WGO).

Meer informatie over vaccinatie tegen meningokokken bij reizigers (Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen).

Sciensano huisvest het nationaal referentiecentrum (NRC) dat zich bezighoudt met de epidemiologische opvolging van de bacteriën Neisseria meningitidis (meningokok) en Listeria monocytogenes (listeria). Het Belgische Officieel Medicijnen Controle Laboratorium (OMCL) van Sciensano is samen met het Europese OMCL-netwerk verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van het meningitisvaccin voordat het op de markt gebracht wordt.

QR code

QR code for this page URL