BECRA - Belgische alliantie voor kankeronderzoek

Last updated on 12-8-2024 by Lieke Vervoort
Projectduur:
mei 17, 2024
-
Project with no end date

In het kort

De Belgische alliantie voor kankeronderzoek (Belgian Cancer Research Alliance, BeCRA) werd opgericht door Sciensano om optimaal gehoor te geven aan de Europese Commissie binnen het EBCP, de Kankermissie (MoC) en Digitaal Europa. Het is de bedoeling om kankeronderzoek te optimaliseren op nationaal niveau, door onvervulde prioritaire medische behoeften aan te pakken. BeCRA is een vrijwillig consortium van Belgische kankeronderzoeksinstituten, universitaire ziekenhuizen en openbare financiers. BeCRA heeft voornamelijk drie doelstellingen:

  1. Een optimale positie van Belgische kankeronderzoekers op EU-niveau garanderen voor investering en excellentie op lange termijn
  2. Zo efficiënt mogelijk kankeronderzoek plannen (en middelen toekennen)
  3. De Belgische kankerzorg en de toegang tot die zorg organiseren en rationaliseren

Projectbeschrijving

BeCRA werd opgericht door Sciensano als een centraal contactpunt voor alle thema’s in verband met kankeronderzoek in België. Het maakt wetenschappelijk onderbouwde besluitvorming rond kankergezondheidszorg mogelijk en focust op de ‘bench to bed’-aanpak die fundamenteel onderzoek vertaalt in klinisch onderzoek.
De alliantie functioneert als een translationele interface tussen het Europese en lokale niveau en ondersteunt de ontwikkeling van EU-initiatieven en gemeenschappelijke acties (joint actions, JA) zoals:

  • Onderzoek van het type DRUP (behandeling): herbestemming van bestaande geneesmiddelen (precisiegeneeskunde)
  • EHDS v linkage – use case (CGP-diagnose) 
  • EUCAIM – use case (kankerbeeldvorming) 
  • JA CRaNe ter voorbereiding van een Europees netwerk van nationale allesomvattende kankercentra (en de follow-upactie JA CCI voor allesomvattende kankerinfrastructuur) – Alleen volwassenen
  • JANE ter voorbereiding van 7 nieuwe expertisenetwerken en de follow-upactie JA Networks of Expertise – Ook adolescenten en jongvolwassenen
  • JA eCAN ter bevordering van telegeneeskunde en telemonitoring
  • JA voor precisiegeneeskunde
  • UNCAN.eu om de oprichting van een Europese gemeenschappelijke datahub voor kankeronderzoek te ondersteunen en om een reeks use cases te genereren, teneinde belangrijke uitdagingen in kankeronderzoek aan te gaan

Kader

Deze BeCRA-stuurgroep werd in het leven geroepen om het (operationele) kader uit te tekenen, waaronder de aanpak in verband met de Be EBCP-spiegelgroep, de communicatiestroom om alle leden volledig op de hoogte te houden en de verschillende ‘ledenniveaus’ (kernlid, partner enz.). In een volgende fase worden deskundige groepen rond specifieke thema’s samengesteld. Er wordt jaarlijks een forum voor stakeholders georganiseerd binnen het kader van de EBCP-spiegelgroep. 

BeCRA is een vrijwillig samenwerkingsinitiatief; alle financiële bijdragen en bijdragen in natura zijn vrijwillig. BeCRA nodigt alle openbare onderzoeksfinanciers uit om zich bij de alliantie aan te sluiten. Toekomstige samenwerkingskansen met privépartners worden overwogen om innovatie van het lab naar de patiënt te brengen door middel van constructieve besprekingen.

Be EBCP-spiegelgroep 

De Be EBCP-spiegelgroep werd gelanceerd in oktober 2021. Dit stakeholdersplatform brengt Belgische vertegenwoordigers samen van federale/gewestelijke gezondheidsagentschappen, universiteiten, beroepsverenigingen, patiënten-/burgerorganisatie en de industrie. Het telt momenteel meer dan 400 leden. BeCRA wil optreden als een essentiële speler in het Belgische kankeronderzoek en is actief betrokken bij de verschillende thematische werkgroepen van de Be EBCP-spiegelgroep.

De BeCRA-partners willen op meer oproepen antwoorden, nieuwe kansen suggereren en de implementatie van onderzoeksresultaten in het nationale gezondheidszorgsysteem ondersteunen.

Europese context

In 2020 kregen 2,7 miljoen mensen in de Europese Unie een kankerdiagnose, en nog eens 1,3 miljoen mensen overleden aan deze ziekte. Het aantal overlijdens door kanker kan tegen 2035 met 24% toenemen. Kanker zou dan de belangrijkste doodsoorzaak in de EU worden. De economische impact van kanker in Europa wordt geschat op meer dan € 100 miljard per jaar.
Gepersonaliseerde geneeskunde heeft de prognoses van de patiënten radicaal veranderd. Ondertussen hebben onderzoek en innovatie, zoals kankergenomica en precisieoncologie, ons aanzienlijk meer inzicht gegeven in hoe kanker begint en vordert, en hoe we preventie en diagnose kunnen aanpakken. Het Europese kankerbestrijdingsplan wil het volledige ziektetraject aanpakken. 

De Kankermissie van het programma Horizon Europe zal een belangrijk onderdeel zijn van de Europese investering in kankeronderzoek en -innovatie. Horizon Europe financiert ook onderzoeksinfrastructuren, cloud computing en acties van de Europese Innovatieraad. Het voorgestelde Innovative Health Initiative zal helpen een onderzoeks- en innovatie-ecosysteem op te zetten in de hele EU (door de samenwerking tussen privé-industrieën, universiteiten en stakeholders te bevorderen).
Sciensano coördineert de activiteiten van BeCRA door middel van wetenschappelijke ondersteuning en communicatie rond lopende projecten, als schakel tussen het consortium en de relevante stakeholders.


 

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL