Wat doet Sciensano?
Sciensano stelt elk jaar twee gedocumenteerde rapporten op over de evolutie van SOA’s in België.
Deze rapporten zijn gebaseerd op de informatie van netwerken die gegevens verzamelen:
- het netwerk van peillaboratoria voor microbiologie, beheerd door Sciensano
- het peilnetwerk van clinici, beheerd door Sciensano
- het Nationaal SOA-referentiecentrum, dat in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is gehuisvest.
Alle SOA’s worden gevolgd door het peilnetwerk van clinici, maar alleen Chlamydia, gonorroe en syfilis worden gevolgd door het netwerk van peillaboratoria voor microbiologie.
De rapporten worden openbaar gemaakt en overgedragen aan de overheid die het beleid van controle en preventie van SOA’s opnieuw kan beoordelen.
HIV-infectie is een SOA maar heeft een specifiek surveillancenetwerk.
Gegevensbronnen voor de SOI surveillance
Netwerk van peillaboratoria – EPILABO
Het netwerk van peillaboratoria voor microbiologie werd in 1983 door Sciensano opgericht door de dienst „Epidemiologie van infectieziekten”.
Aan de hand van aanvullende gegevens over leeftijd, geslacht, woonplaats, staaltype en gebruikte diagnostiek kan hiermee een overzicht worden verkregen van het aantal gediagnosticeerde gevallen van chlamydia, gonorroe en syfilis.
Door het aantal gerapporteerde diagnoses in een stabiel netwerk van laboratoria op te volgen, kan de onderliggende trend van het aantal soi-diagnoses beschreven worden.
Ongeveer de helft van alle soi-tests die uitgevoerd worden in België, worden door de peillaboratoria uitgevoerd.
Nationaal referentiecentrum (NRC) voor soi
Het Nationaal referentiecentrum (NRC) voor soi bevindt zich in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Het is de referentielaboratorium voor de moleculaire surveillance van de bacteriën Treponema pallidum (syfilis), Chlamydia trachomatis (Chlamydia), Neisseria gonorrhoeae (gonorroe) en Mycoplasma genitalium uit. Ze analyseren zowel interne als externe stalen. Zo kunnen alle Belgische laboratoria stalen opsturen ter bevestiging van diagnose van bovenstaande soi’s.
Voor syfilis is het NRC eveneens de referentie voor bevestiging van syfilis bij pasgeboren baby’s (congenitale syfilis) en in het geval van een infectie van hersenen en zenuwstelsel(neurosyfilis). In het geval van Chlamydia trachomatis hebben ze de nodige expertise om het genetische subtype (serotypering) te bepalen.
Bovendien volgt het NRC voor soi’s de antimicrobiële resistentie van Neisseria gonorrhoeae (de bacterie die aan de oorsprong ligt van gonorroe) zeer nauw op. De jaarlijkse rapporten over antimicrobiële resistentie van Neisseria gonorrhoeae vindt u onderaan deze pagina.
Netwerk van huisartsenpeilpraktijken
Het netwerk van huisartsenpeilpraktijken is een netwerk van Belgische huisartsen die vrijwillig gegevens rapporteren over verschillende gezondheidsthema’s. Seksueel overdraagbare infecties (soi’s) zijn één van de thema’s die zij op systematische manier doorgeven. De soi’s die opgevolgd worden zijn chlamydia, gonorroe, syfilis, genitale herpes en genitale wratten. Via dit netwerk wordt er informatie verzameld over het profiel van personen met een soi in de eerstelijnszorg. Dit is onder andere informatie over de symptomen, de reden van de uitgevoerde soi-test, het seksueel gedrag en seksuele partner(s). Deze informatie wordt vervolgens geïntegreerd in het tweejaarlijkse soi-rapport.
De gebruikte vragenlijsten verzekeren de anonimiteit van de patiënt doordat de naam, voornaam, exacte leeftijd, postcode en datum van consultatie niet worden opgevraagd.
Voor meer informatie over het netwerk van huisartsenpeilpraktijken kan u hier terecht.
Soi-testgegevens afkomstig van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV)
Om de testtrends per soi te evalueren, worden jaarlijks gegevens opgevraagd bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).