Last updated on 7-7-2025 by Thérésa Lebacq
BELANGRIJKSTE RESULTATEN
De gemiddelde inname van vitamine B1 uit voeding is 0,15 mg/MJ, terwijl de gemiddelde inname uit voeding en supplementen 0,19 mg/MJ is
De gemiddelde inname van vitamine B1 uit voeding steeg van 0,13 mg/MJ in 2014-2015 naar 0,15 mg/MJ in 2022-2023
Vlees, vleesproducten en vleesvervangers (26%) en granen en graanproducten (22%) dragen het meeste bij aan de inname van vitamine B1
Vitamine B1-houdende supplementen dragen 4% bij aan de totale vitamine B1 inname
Percentage van de bevolking dat een vitamine B1-houdend supplement gebruikt
16% van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder gebruikt een vitamine B1-houdend supplement.
Volgens geslacht
Gemiddelde inname vitamine B1 (mg/MJ) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname van vitamine B1 uit voeding alleen is 0,15 mg/MJ in de bevolking van 3 jaar en ouder. De gemiddelde inname uit voeding en supplementen is 0,19 mg/MJ.
- De gemiddelde inname van vitamine B1 uit voeding verschilt niet tussen mannen en vrouwen. Wanneer supplementen worden meegerekend, hebben vrouwen (0,22 mg/MJ) een hogere gemiddelde inname dan mannen (0,17 mg/MJ).
Percentage van de bevolking van 3 jaar en ouder met onvoldoende inname van vitamine B1, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Resultaten zijn gebaseerd op referentiewaarden voor nutriënten gedefinieerd als gemiddelde behoefte (AR) en bovengrens van veilige inname (UL).
- 0,4% van de bevolking heeft een onvoldoende inname van vitamine B1 uit de voeding. Dit percentage is 0,3% als de inname uit voeding en supplementen wordt meegerekend. Beide percentages zijn vergelijkbaar bij mannen en vrouwen.
Volgens leeftijd
Gemiddelde inname van vitamine B1 (mg/MJ) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden gehad hebben tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
- De gemiddelde inname van vitamine B1 uit voeding alleen is het laagst bij adolescenten (0,14 mg/MJ), vergelijkbaar bij kinderen en volwassenen van 18-64 jaar (0,15 mg/MJ) en het hoogst bij volwassenen van 65 jaar en ouder (0,17 mg/MJ).
- Wanneer gekeken wordt naar de inname uit voeding en supplementen, hebben adolescenten de laagste vitamine B1 inname (0,15 mg/MJ), vergeleken met volwassen leeftijdsgroepen (0,20 mg/MJ).
Percentage van de bevolking van 3 jaar en ouder met onvoldoende vitamine B1 inname, volgens leeftijd, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De resultaten zijn gebaseerd op referentiewaarden voor nutriënten gedefinieerd als gemiddelde behoeften (AR).
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden gehad hebben tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
- Het percentage mensen met onvoldoende vitamine B1 inname uit de voeding is 0,8% bij adolescenten en 0,4% bij kinderen en volwassenen van 18-64 jaar. Volwassenen van 65 jaar en ouder hebben een risico op onvoldoende inname dat bijna nul is.
- Het patroon blijft bestaan wanneer rekening wordt gehouden met voeding en supplementen.
Volgens jaar
Gemiddelde inname van vitamine B1 (mg/MJ) in de bevolking van 3 tot 64 jaar, volgens jaar, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Volwassenen van 65 jaar en ouder werden niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
- De gemiddelde inname van vitamine B1 uit voeding in de bevolking van 3-64 jaar steeg van 0,13 mg/MJ in 2014-2015 naar 0,15 mg/MJ in 2022-2023.
- De gemiddelde inname van vitamine B1 uit voeding en supplementen bleef ongewijzigd tussen beide onderzoeksjaren.
Percentage van de bevolking van 3 tot 64 jaar met onvoldoende inname van vitamine B1, volgens jaar, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De resultaten zijn gebaseerd op referentiewaarden voor nutriënten gedefinieerd als gemiddelde behoeften (AR).
- Volwassenen van 65 jaar en ouder werden niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
- Het percentage van de bevolking van 3-64 jaar met een onvoldoende inname van vitamine B1 daalde van 2,7% in 2014 naar 0,4% in 2022.
- Een vergelijkbare daling wordt waargenomen wanneer rekening wordt gehouden met voeding en supplementen.
Bijdrage van voedingsmiddelen en supplementen
De bijdrage van voedingsmiddelen en supplementen aan de inname van vitamine B1, bij de bevolking van 3 jaar en ouder, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Vlees, vleesproducten en vleesvervangers (26%) en granen en graanproducten (22%) dragen het meeste bij aan de inname van vitamine B1. Daarnaast dragen groenten 8% bij aan de inname van vitamine B1. Gemiddeld wordt 4% van de totale vitamine B1 inname geleverd door supplementen.
Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Micronutriënten: Vitamine B1, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/micronutrienten-vitamine/vitamine-b1-thiamin