Hormoonverstorende stoffen

De meest algemeen aanvaarde en gebruikte definitie op Europees niveau is die van de WGO in 2002: een hormoonontregelaar is een exogene (buiten het lichaam) stof of mengeling, die de werking van het endocriene systeem (hormoonproductie) wijzigt en uiteindelijk resulteert in negatieve effecten op de gezondheid bij een intact lichaam, het nageslacht of de (sub)populaties.

Ontregelingen en stoornissen van het endocriene systeem kunnen bekende ziekten veroorzaken, zoals diabetes en obesitas, steriliteit en bepaalde soorten kanker. De verstoring van het endocriene systeem kan bovendien geboorteafwijkingen en leerproblemen tot gevolg hebben.

Hormoonverstoorders kunnen natuurlijk zijn, zoals fytoestrogenen in soja, of een kunstmatige oorsprong hebben, zoals bisfenol A, bepaalde ftalaten, bepaalde pesticiden, enz.
 

Sciensano geeft advies over de dossiers van stoffen waarvan wordt vermoed dat ze het endocriene systeem verstoren en analyseert de migratie van endocriene verstoorders in voedsel. Sciensano analyseert ook het percentage endocriene verstoorders in menselijke weefsels.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Wetenschappelijke rapporten

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp