Behandeling

RSV, of 'respiratoir syncytieel virus', veroorzaakt een luchtweginfectie die zeer vaak voorkomt bij zuigelingen, maar die op elke leeftijd kan optreden.

Hoe een RSV-infectie behandelen?

WIST U DAT? Een RSV-infectie wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica bestrijden bacteriën en zijn hier bijgevolg volkomen nutteloos.

Een milde RSV-infectie van de bovenste luchtwegen geneest spontaan tussen 2 tot 8 dagen na het verschijnen van de symptomen. De behandeling is dus gericht op het verlichten van de symptomen (verstopte neus, droge hoest, koorts, enz.).

Bij zuigelingen kunnen bepaalde handelingen de symptomen verlichten:

  • maak de neus regelmatig vrij
  • laat de baby vaak drinken
  • verdeel de maaltijden in kleine porties
  • lucht regelmatig de kamers
  • vermijd blootstelling aan tabaksrook.

Een luchtbevochtiger kan de zuigeling ook helpen om gemakkelijker te ademen. Als u zo'n toestel gebruikt, moet u het regelmatig schoonmaken.

Behandeling van ernstige infecties bij zuigelingen

De arts kan het gebruik van een aerosol en kinesitherapiesessies voorstellen om de afscheiding die zich opstapelt in de bronchi te verwijderen. De neus van het kind moet regelmatig worden gereinigd met fysiologisch serum.

Bij een ernstige RSV-infectie bij zuigelingen is een ziekenhuisopname nodig om rehydratie toe te dienen (intraveneus infuus) en om het kind te helpen ademen.

Antivirale behandeling

Het is mogelijk een antivirale behandeling toe te dienen via een dosisaerosol. Het is echter niet bewezen dat een antivirale behandeling via inhalatie een effect heeft op bronchiolitis bij kinderen.

Sciensano centraliseert en analyseert de gegevens afkomstig van verschillende partners (peillaboratoria en Nationaal Referentiecentrum) en volgt zo de evolutie van de RSV-infecties op. 

Projects

There are currently no projects associated to this health topic

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

Andere informatiebronnen

There are currently no external links associated to this health topic

In de media

There are currently no media associated to this health topic

QR code

QR code for this page URL