Preventie

RSV, of ‘respiratoir syncytieel virus’, veroorzaakt een luchtweginfectie die zeer vaak voorkomt bij zuigelingen, maar die op elke leeftijd kan optreden.

Hoe een RSV-infectie voorkomen?

RSV is een vaak voorkomend en uiterst besmettelijk virus, maar als u tussen oktober en maart enkele hygiënische basisregels in acht neemt, kunt u het infectierisico verminderen:

  • de handen regelmatig wassen
  • papieren wegwerpzakdoekjes gebruiken (het virus kan verschillende uren overleven op voorwerpen)
  • de mond of neus afschermen bij het hoesten of niezen.

Specifieke preventieve maatregelen voor de ouders

Deze preventieve maatregelen zijn vooral gericht op de ouders om het infectierisico bij zuigelingen te verminderen: 

  • was altijd uw handen voor u uw baby aanraakt
  • als u een verkoudheid of koorts heeft, geef uw baby dan geen kusjes
  • vermijd contact tussen uw baby en personen met een besmettelijke aandoening
  • vermijd uw baby mee te nemen naar gesloten en drukbezochte plaatsen (crèches, winkels, openbaar vervoer, enz.)
  • maak uw huis en het speelgoed van de kinderen schoon om ziekteverwekkende bacteriën te verwijderen
  • lucht de babykamer dagelijks 
  • rook niet in de omgeving van de baby, want rook verhoogt het risico op een RSV-infectie.

Op dit moment worden vaccins tegen RSV ontwikkeld, maar die zijn voorlopig nog niet beschikbaar voor gebruik. Hoewel borstvoeding beschermt tegen tal van virale infecties, is het effect ervan op RSV-infecties nog niet duidelijk bewezen. 

Als u denkt dat uw baby risico loopt op een ernstige RSV-infectie, moet u uw arts raadplegen.

Vaccinatie en immunisatie

Tot de zomer van 2023 was alleen passieve immunisatie met specifieke monoklonale antilichamen (Palivizumab, Synagis®) beschikbaar op de Belgische markt voor de preventie van RSV-infecties bij hoogrisicopatiënten. Deze immunisatie gaat gepaard met hoge kosten, aangezien het gaat om maandelijkse intramusculaire injecties gedurende vijf maanden.

In augustus 2023 werd Arexvy® , het eerste RSV-vaccin voor patiënten ouder dan 60 jaar met ten minste één risicofactor voor ernstige RSV-ziekte, in België op de markt gebracht.

Na een aantal zeer effectieve klinische onderzoeken zijn er nu gedeeltelijk nieuwe preventie- en behandelingsstrategieën beschikbaar om RSV-infecties bij risicogroepen te bestrijden.

In België worden nieuwe aanbevelingen verwacht in 2024, rekening houdend met twee nieuwe preventieve middelen om dit virus te bestrijden: een vaccin (Abrysvo®) en een nieuw monoklonaal antilichaam (Nirsevimab, Beyfortus®) voor injectie bij kinderen. Het vaccin, dat in België beschikbaar is sinds januari 2024, is aangewezen voor mensen ouder dan 60 jaar en zwangere vrouwen. Door vaccinatie van de moeder kan dit vaccin zuigelingen te beschermen tegen RSV-infectie vanaf de geboorte tot 6 maanden. Bij de keuze voor één of een combinatie van deze twee aanvullende preventiemogelijkheden moet rekening worden gehouden met bepaalde risicofactoren voor zowel moeder als kind. 

Meer informatie

Beperkingen van de preventie

Een RSV-infectie valt moeilijk te voorkomen, omdat de infectie zeer besmettelijk is en op een verkoudheid lijkt.

WIST U DAT? RSV is gevoelig voor tal van ontsmettingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en temperaturen boven 55°C. 


 

Sciensano centraliseert en analyseert de gegevens afkomstig van verschillende partners (peillaboratoria en Nationaal Referentiecentrum) en volgt zo de evolutie van de RSV-infecties op. 

QR code

QR code for this page URL