Cijfers

Salmonellose is een zeer vaak voorkomende voedselinfectie. Het naleven van bepaalde hygiënische regels, in het bijzonder bij het bereiden, koken en bewaren van voedsel, kan salmonellose voorkomen.

Hoe wordt salmonellose behandeld?

Salmonellose is meestal een goedaardige ziekte waarvoor geen bijzondere behandeling is vereist. Men moet wel goed opletten dat men voldoende vocht opneemt door veel water te drinken.

Invasieve salmonellosen bij risicopersonen worden behandeld met antibiotica.

Buiktyfus en paratyfus worden altijd behandeld met antibiotica.

Antibioticaresistentie

Door het overmatige gebruik van antibiotica bij de mens maar ook bij dieren, hebben verschillende Salmonella-stammen resistentie voor meerdere antibiotica ontwikkeld.

De resistente bacteriën van een dier kunnen via de voeding bij de mens terechtkomen en een moeilijk te behandelen voedselvergifiting veroorzaken.

Op dit moment zijn de eerstelijnsantibiotica die bij salmonellose worden voorgeschreven, nog werkzaam. Therapeutisch falen komt zelden voor, maar het is mogelijk.

Sciensano helpt bij de diagnose van gevallen van salmonellose, identificeert de besmettingsbronnen, controleert producten, bewaakt de evolutie van salmonellose in België en bestudeert de gevoeligheid van Salmonella-bacteriën voor antibiotica.

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

In de media

There are currently no media associated to this health topic

QR code

QR code for this page URL